‘centre de sainte et de promotion sociale’ by diebedo francis kere, laongo, burkina fasoall images courtesy of diebedo francis kere

 

 

 

the original idea to build an opera house in one of the world’s poorest countries led to the creation of the opera village in laongo, burkina faso – a development undertaken by architect diebedo francis kere that has provided the community with medical, educational, residential, and cultural opportunities. the latest addition to the village, an infirmary called the ‘centre for health and social advancement’ provides health care for the general public in a structure  made of local material and labor that expresses the beauty of a contemporary interpretation of vernacular design. the center is located just down the hill from the village, exposing a sense of scale as the low-lying building is seen at the foreground of an expansive savanna.

 

the infirmary is made up of three parts – dentistry, gynecology and obstetrics, and a general health unit – organized in square buildings around a central waiting room with an outer wall that creates two large outdoor courtyards with shaded seating areas. each individual volume also contains an interior courtyard, an architectonic expression that manifests itself as much in plan as it does in elevation. the outer walls are dotted with an array of small strategically-placed windows conceived as compositional picture frames that give the patients varied views of the exterior whether they be lying down in a bed, sitting, or standing, complete with a fly screen and either a glass pane or a metal shutter. 

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoconstruction of the surrounding ground plane with exposed stone foundation

 

 

the construction also retains the local characteristics of burkina faso. the primary building materials used are clay, BTC brick (compressed clay brick), and laterite stone around a concrete foundation. each building contains a double-wall system whereby the outer envelope is made of hollow concrete bricks covered in clay plaster and the inner layer is composed of BTC brick. this construction strategy provides the necessary water-proofing membrane and frees the low-pitched corrugated roof structure – mimicking the gentle forms of two distant hills – from having to overhang which would have compromised the aesthetic composition of the volumes and would have pushed the project wildly over budget.

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoexterior facade with various square windows

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasofacade constructionimage © till groener

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoclay cricks used throughout the ground and wall constuction

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoexterior courtyard with covered peripheral walkways and brightly colored slender columns

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasointeriorimage © till groener

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoexterior wall constructionimage © severin sobgo

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoconstruction of the BTC ground plane

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoentry sequence onto the site

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoconstructionimage © till groener

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasoapproach from the opera village

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasobird’s eye view

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasolocal laborimage © till groener

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina fasomodel

 

 

 

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso site plan

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


floor plan / level 0

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


section

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


section

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


elevation

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


elevation

diebedo francis kere: centre for health and social advancement, burkina faso


wall construction detail

full article here

 

 

project info:

 

 

completion year: under construction, opening mid 2013gross floor area: 1.340m²client: festspielhaus afrika ggmbh