diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west

diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west

working with londoners toward a vibrant neighborhood

 

The city of London is currently working with Diller Scofidio & Renfro on plans to transform the London Wall West. The site — home the the Museum of London and the Bastion House — is currently under review as the museum will soon relocate to a new home in the UK capital’s West Smithfield neighborhood and the 1970s-era Bastion House office building no longer meets modern standards. The new neighborhood — aiming toward Net Zero by 2040 — will introduce to the area new offices, exhibition and cultural spaces, restaurants and cafés, and landscapes parks.

 

During the very first planning stages for the new site, the city spoke directly to residents of the neighborhood at public exhibitions to ‘understand their priorities and ensure the London Wall West meets as many of these priorities as possible.’ What’s more, the planning team investigated the feasibility of adaptive reuse versus demolition and new construction, and has undertaken an assessment which concluded in the best possible option for the highest-performing architecture.

london wall westimages courtesy City of London

 

 

a public oasis from the buzz of the city

 

The London Wall West site (see here) is largely defined by its historic urban fabric of concrete, brick, and stone. The proposal by Diller Scofidio & Renfro (see here) and local architects Sheppard Robson will sweep the area with lush vegetation and a more welcoming atmosphere for both residents and visitors. The design team seeks to achieve this by planning a collection of new public open spaces, each with their own character, and all in the form of an oasis and a ‘relief from the buzz of the city.’

 

The public spaces are proposed to host small-scale gatherings and events, as well as intimate spaces for relaxation within nature. The multi-story development — below, on, and above the level of the street — will take shape as a swath of nature with landscape architecture by Gross Max, even aiming to create a new, biodiverse ecosystem with habitats for birds and insects.

london wall west

 

 

the new public spaces in detail

 

These public areas include: Barber Surgeons’ Hall Garden, with improvements and re-wilding to the existing gardens and access to the Roman Wall; The Central Plaza, a street-level public space flanked retail and the cultural anchor space; The Northern Garden, created by decking over the existing service yard, a quiet space with small seating areas amongst trees; The Glade, a new meadow-like garden at highwalk level and the center-piece of the new scheme; Aldersgate Plaza, the enhanced setting of the Ironmongers’ Hall, its heritage value acknowledged as a landmark that should be more accessible from the street.

london wall west
view of the Central Plaza

 

 

culture, learning, community

 

Located at the heart of Culture Mile, London Wall West will be a new and vibrant destination, providing an inclusive cultural, learning and community offer that enhances this unique part of the City, making it more accessible, connected and collaborative.

 

An exciting, year-round cultural program, incorporating events, exhibitions, live performance, residencies and public art commissions. These will take place within a series of spaces across London Wall West, including a flexible auditorium, rooftop performance space, and potential for outdoor programming throughout the public realm.

london wall westview of the central events space within the heart of the Plaza

 

 

the culture spaces in detail

 

These cultural spaces include a flexible performance and event space in the heart of the development; a cluster of creative and cultural organizations that will share resources and knowledge at lower ground level; publicly visible spaces for creative production, community and learning space at highwalk level; large-scale internal/external digital art projection from the lobby along with a flexible educational, music and performance space at the entrance lobby and top of the Rotunda building;

 

Along the rooftop, a public, landscaped roof terrace with seating areas will frame views to the south to St Paul’s Cathedral and down to the Thames. The roof will also integrate a public garden room and lounge area for meeting and relaxing, or convening small groups and activities, with the skyline view beyond.

london wall west

 

 

london wall west: a net-zero neighborhood

 

The city of London claims that London Wall West will be a net zero carbon development in line with the city’s commitment to achieving Net Zero by 2040. The proposed scheme’s embodied carbon will be reduced through lean design and the careful selection of materials. For example, the structure will use high-strength steel in columns and concrete will include the use of 50% cement replacement.

 

The buildings’ operational carbon emissions will be reduced with a high-performance façade limiting demands for heating and cooling balanced with good daylighting and the use of high-efficiency active systems. The development will also incorporate renewable energy systems appropriate to the location. By promoting electrically-driven systems above fossil-fuel based systems the development will be good for local air-quality.

diller-scofidio-renfro-london-west-wall-uk-designboom-06a

view of the Glade

 

offices fit for the future of work

 

The city notes that London Wall West will provide a fantastic opportunity to provide the type of office space that can help ensure that Square Mile remains a global business center that can deliver wider benefits to London and the UK. The team continues: ‘In order to do this, we must recognize that occupiers have new demands — not least in terms of the facilities a building offers and how it contributes positively to the working environment.

 

The office remains an important part of modern working, as companies see it as key to building team culture and to ensuring that they can continue to attract and retain the best staff.

 

Offices have long been organized to maximize the quantity of desk space throughout. The amount of office space a company required was thus informed solely by the number of workers. Now, trends have seen the density of desks decrease with break out spaces, social spaces, and amenities increase to boost wellbeing, productivity, and improve staff retention. ‘A lot of space now goes to areas other than just ‘the desk,‘ the team notes.

 

diller-scofidio-renfro-london-west-wall-uk-designboom-08a

view of the Northern Garden

 

1/15
the enclosed central events space within the heart of the Plaza
the enclosed central events space within the heart of the Plaza
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
view of the new exhibition space around the hidden Roman Fort Gate
view of the new exhibition space around the hidden Roman Fort Gate
view of Barber Surgeons' Hall Garden
view of Barber Surgeons' Hall Garden
view of Aldersgate Plaza
view of Aldersgate Plaza
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 
diller scofidio & renfro proposes green oasis neighborhood for london wall west
 

project info:

 

project title: London Wall West

architecture: Diller Scofidio & Renfro | @diller_scofidio_renfro

local architects: Sheppard Robson | @sheppard_robson

landscape architecture: Gross Max Landscape Architects

structure: Buro Happold

developer: Gerald Eve

client: City of London

status: consultation process, determination expected Spring 2023

ARCHITECTURE IN LONDON (211)

ARCHITECTURE IN THE UK (376)

CARBON NEUTRALITY? (92)

DBINSTAGRAM (2083)

DILLER SCOFIDIO AND RENFRO (99)

WHERE PEOPLE WORK (695)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5