diogo aguiar studio has constructed a temporary circular pavilion, which has been designed to host film screenings. located in the grounds of serralves, a cultural institution in the portuguese city of porto, the ‘garden pavilion’ joins a reflective structure designed by depA. the design features a continuous façade that comprises four bands of vertical wooden planks. the outer elevation, which can be entered at three different points, gives way to an inner ring that provides access points to the theater setting.

diogo aguiar studio
the circular pavilion has been designed to host film screenings
image © fernando guerra (banner image © francisco nogueira)

 

 

the curved partitions control the amount of natural light that enters the screening area, where ‘os humores artificiais’ (2016) by gabriel abrantes is shown in near total darkness. ‘building on the cylindrical spatiality, that also emphasizes the centrality of the work on display, the design of the pavilion focuses on the construction of two concentric spaces that have distinct functions: the interstitial space and the central space,’ explains diogo aguiar. the project forms part of an exhibition titled ‘live uncertainty’, which remains on view at serralves until february 18, 2018.

diogo aguiar studio
the project is located in the grounds of serralves, a cultural institution in porto
image © francisco nogueira

diogo aguiar studio
the design features a continuous façade that comprises four bands of vertical wooden planks
image © francisco nogueira

diogo aguiar studio
the outer elevation gives way to an inner ring that provides access points to the theater setting
image © francisco nogueira

diogo aguiar studio
the façade can be entered at three different points
image © francisco nogueira

diogo aguiar studio
curved partitions control the amount of natural light that enters the screening area
image © francisco nogueira

diogo aguiar studio
‘os humores artificiais’ (2016) by gabriel abrantes is shown inside the pavilion
image © fernando guerra

diogo aguiar studio
the film is shown in near total darkness
image © fernando guerra

diogo aguiar studio
visitors are guided towards the center of the structure
image © fernando guerra

diogo aguiar studio
the structure is located in the grounds of a cultural institution designed by álvaro siza
image © fernando guerra

diogo aguiar studio
the project forms part of an exhibition that remains on view until february 2018
image © fernando guerra

 

 

project info:

 

architecture: diogo aguiar studio
team: diogo aguiar, daniel mudrák
location: jardins da fundação de serralves, porto, portugal
date: 2017
client: museu de arte contemporânea de serralves
area: 75 sqm
program: temporary museum
engineering: PENREA – rui nuno salgueiro
construction: somaia
photography: fernando guerra, francisco nogueira