diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
 

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal

in penafiel, portugal, quinta da aveleda is one of the main producers of vinho verde in the country and enjoys an unusual architectural heritage within a gardened landscape. diogo aguiar studio presents the conversion of a former agricultural building into a touristic destination for lovers of wine. the project is driven by the spatial potential of the pre-existing barn, and the curation of a three-part visiting experience. these three parts are programmed as a tasting room, a vinoteca or wine cabinet, and a shop. in opposition to the building’s original dense, compartmentalized layout, the interior is now organized in a succession of continuous spaces which express the volume of the building.

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
exterior view of the building
all images © fernando guerra

 

 

diogo aguiar studio has located the tasting room and wine shop in two separate wings, which flank the vinoteca within the central volume. the tasting room emphasizes the axial character of the building with the linear organization of the long tasting tables, which promote up to a hundred seats. the vinoteca — dedicated to the exhibition of special wines — is a threshold between the tasting room and the shop, and is a place of quiet contemplation with an intimate atmosphere. this space offers access to a mezzanine, situated directly overhead and organized as two separate elevated spaces and a connective bridge, allowing visually access downward onto the two adjacent spaces below.

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the tasting room

 

 

while the structure’s original trusses could not be preserved, the unusual design of timber scissor trusses was recovered and implemented across all three wings. these expressive structural elements liberate the building from obstructive partitions and introduce a greater height with the sensation of a spatial amplitude. the repeated elements further provide the interior with a continuity throughout and a distinctive character, differentiating it from other such structures. the whole architectural intervention is driven by a respect and reinforcement of the identity of the building, the enhancement of its longitudinal character, the simulation of a non-existent symmetry, the recovery of the vernacular essence of a farmhouse, and the subtle endowment of new spatial qualities.

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
long tables within the tasting room emphasize the longitudinal perspective of space

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
downward view of the tasting room

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the vinoteca as a mediator space.

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the darker atmosphere suggests a different pace when passing through

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
wine display details

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the mezzanine bridge looking down to the vinoteca

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
intimate tasting areas in the mezzanine

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
view into the vinoteca from the mezzanine

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the wine shop

diogo aguiar studio converts disused barn into winery in pastoral northern portugal
the central furniture display frees the peripheral granite walls

 

 

project info:

 

architecture: diogo aguiar studio
design team: diogo aguiar, daniel mudrák, adalgisa castro lopes
location: penafiel, portugal
completion date: 2018
client: aveleda, SA
program: wine tourism building
engineering: NCREP
construction: CS construtora
photography: © fernando guerra

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: kat barandy | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,239 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine