the boundary situation created by the site’s cornered position, together with its orientation, makes DL+A’s single family house be located in the northern area of a plot in madrid, on the back of its two entryways. it adopts a kind of fortress-structure shaped like ‘L’, pointing towards a public space, but totally opened to its private garden. the project is delimited by two glazed and really opened facades but is protected with a porch and a pergola from the direct solar gain, where a climbing plant and deciduous tree grow.


all images by imagen subliminal (miguel de guzmán + rocio romero)

 

 

spanish-based design firm DL+A orients each part of the house towards the sunny garden where domestic life takes place. it has a greater height on the northwest volume, accommodating in this area the living room, dining room and kitchen. these spaces need a greater ceiling height, causing the first floor — where bedrooms for children are located – to be elevated respect the northeast wing. inside the bedrooms, there is evidence of the roof’s varied height which becomes the lowest area on a terrace with fantastic view over madrid.


it is set on the back of its two entryways

 

 

DL+A’s design tries to integrate itself with the environment, highlights the closed fortress to the exterior and opens to the garden. the exterior facades are designed in white concrete with clapboard and exterior wood carpentry. the relation between the interior spaces and the garden is defined by large glass panels, fitted with solar control devices, while blind panels are built with perfect smooth, white concrete almost like stucco. setting aside the house within the contiguous plot, a shallow pool and a sheet of water are located and can be noticed from the interior through a window, which also provides a lateral shot of light in the side of the living room where the pergola becomes porch-like concrete slab completely covered.


DL+A orients each part of the house towards the sunny garden where domestic life takes place


delimited by two glazed facades, the pergola protects the porch from the direct solar gain


setting aside the house within the contiguous plot, a shallow pool and a sheet of water are located


it adopts a kind of fortress-structure shaped like ‘L’ 


the exterior facades are designed in white concrete with clapboard and exterior wood carpentry


DL+A’s design tries to integrate itself with the environment

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news