dmoa architects' screen house frames the gently sloping fields of belgium's countryside
 

dmoa architects' screen house frames the gently sloping fields of belgium's countryside

the narrow, long, and tall house sits upon a beautiful site with endless views of the green landscape in bierbeek, belgium. unfortunately it is located next to a truckers company. the building itself acts as a screen to cover up the unsightly and noisy neighbor.


all images © luc roymans

 

 

the belgian based dmoa architects designed ‘the screen’ house maximizing the vistas from each space inside the project. the head of the lengthy residence contains the garage. above it lies the children’s bedrooms, where the volume shifts towards the left and opens to the greenery through a large window. this way, the children can marvel to the vista from their dormitories. this displacement gives a nice dynamic to the front elevation. the residence’s posterior end is cut at an angle and fully glazed. doing so, the living room maximally enjoys the best part of the panorama. the shape of the house which naturally arose from the conditions, is strong in its simplicity. the windows are large and implanted consciously, like gigantic wooden canvases that frame the landscape.


the building’s two notable volumes are shifted to offer an appreciation of the surrounding vistas

 

 

the mood in the house is serene, pure, and focused on the tranquility of the countryside. the big windows are fitted along the outside with horizontal slats allowing the sun and the residents’ privacy to filter in as they please. the vivacious brick material brings texture and character to the whole house, while the interior continues the purity of form and materialisation. there is a limited number of materials used throughout the project. for instance, non-plastered walls in planked concrete and wood veneer with similar texture match harmoniously. the white cast floor and white plastered ceiling let the concrete and veneer emerge even stronger. the kitchen complements this palette with a locally cast concrete countertop and white artificial stone cabinets. in the bedrooms, the atmosphere is warmed by wood parquet flooring. ‘the screen’ house is a nice place to come after a busy day filled with impulse. it is an isolated house from which you can stare for hours to the vast fields.


the big windows are fitted along the outside with screens and horizontal slats


a vivacious brick material attributes texture and character to the whole house


a garden door is aligned with the brick wall


the large windows frame the surrounding landscape


the horizontal slats cast a calm brightness in the bedrooms


the white floor and white plastered ceiling let the concrete and veneer emerge even stronger


the mood in the house is pure and serene


walking up the stairs, the atmosphere is warmed by wood parquet flooring


the wood veneer matches harmoniously with the rest of the materials used in the interior

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    486,325 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy