dmvA: VMVK house, antwerp, belgium
 
dmvA: VMVK house, antwerp, belgium
feb 15, 2013

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

‘VMVK house’ by dmvA, sint-katelijne-waver, antwerp, belgiumimage © frederik vercruysse

all images courtesy of dmvA

 

 

the town of sint-katelijne-waver is the center for market gardening in the province of antwerp and home of the largest cooperative vegetable auction in europe. the ‘VMVK house’ is sited within the greenery of nete-valley and close to prominent vegetable district of mechelen. although the countryside is characterized by an abundance of rustic greenhouses, the architects exploited the potential idiosyncrasies of rural architecture by way of material and hipped roof structure. the gable-less form is usually symmetrically pitched, but the belgian residence thwarts the roof’s trapezoids by exaggerating the slope of the fascia and carving a glazed terrace into the ridge. unbound by style, local architects dmvA continued their characteristically process-driven design for the private home with a corrugated metal skin. the white-laquered metal envelope elevates the architecture to a strong graphic within the picturesque woods. living spaces are relegated to the upper floors, so that the users can choose to make the most of the splendid terrace views while the form’s unusual materials and dramatic angles frame a unembellished break from the landscape.

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

glazing and an symmeterical roof line work to create a break from the landscape image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgiumimage © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

laquered metal streamlines the form’s quirky geometry image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

the angled fascia references greenhouses image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgiumimage © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgiumimage © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

white interiors complete the streamlined angles image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

bathroom interiors image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

a spiral staircase leads to the terrace image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

generous apertures provide ample natural light image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

idiosyncratic pitches inform the interior spacesimage © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

dining space image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgiumimage © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

the terrace ruptures the roof symmetry image © frederik vercruysse

 

 

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

dmvA: VMVK house, antwerp, belgium

site plan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine