DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
 
DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
nov 28, 2015

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house


DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
all images courtesy of DnA architects

 

 

 

the damushan tea house occupies a sunken linear site along the west bank of a reservoir in songyang. designed by chinese studio DnA design and architecture, the project integrates existing exterior site elements with newly formed concrete structures that funnel views towards the lake. each structure in procession creates a segmented program capable of hosting an array of events, each with a direct connection to a unique exterior courtyard or walkway.
DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
public courtyard connected to largest tea house

 

 

to the north, larger double-height volumes with operable glass walls house open spaces for bigger groups and a wider array of activities. outside, an expansive courtyard marked by five phoenix trees extends the interior program. continuing south through a more private walkway you find two secluded tea rooms with their own closed-off terraces over the water. each of these also contains private zen gardens.
DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
large public tea house facing the reservoir

 

 

at the very southern end of the site, a meditation room with a large circular opening looks out over the reservoir and frames the location of the sunset. each structure, along with full-height transparent walls, contains a skylight spanning the length of the forms providing diffused lighting into each room.DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
private tea house enjoy access to water-front terrace and private zen garden

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
private garden

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
skylight helps illuminate tea houses

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
entrance to meditation room

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
meditation room

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house
hallway

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

DnA architecture and design casts concrete damushan tea house

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

project name: songyang damushan tea house
location: songyang damushan tea valley, lishui, zhejiang province
program: tea house/ tea art training
client: songyang tourism development co., ltd.
architecture design: dna_ design and architecture
principle architect: xu tiantian
design team: xu tiantian, zhang longxiao, zhou yang
interior design: dna_ design and architecture
lighting design: zhang xin studio, architecture department of tsinghua university (zhang xin, han xiaowei, zhou xuanyu)
structure system: shearing wall
gross floor area: 477.75m2
building foot print: 372.83m2
design period: 2014.12-2015.01
construction period: 2015.02-2015.08
completion time: 2015.08

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,222 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine