buddhanimit temple, located in a rural community in udon thani, thailand, is a temple school that provides free education for families who are unable to afford public education. due to the increasing number of students enrolled as novice monks, an extension dormitory building is required — the architects skarn chaiyawat, rina shindo, andwitee wisuthumporn have renovated an existing abandoned building while keeping a part of the 154.000 euro budget for a new library.


all images by chaovarith poonphol photography 

 

 

after thorough site inspections and workshops with monks and novices, the architects proposed an economical scheme to renovate an existing abandoned classroom building on site into a dormitory. this leaves enough money to provide an additional library and washroom for the novice monks. novice living quarters intends to produce an environment-friendly design, respective to context and contributing to the monks’ ways of living.

 

 

the architects kept existing reinforced concrete beams and columns of the abandoned building while adding only necessary architectural elements to provide new shared bedrooms for approximately forty novice monks. the bedrooms are designed with translucent roof tiles installed at specific locations for natural daylight. these spaces are connected with a large corridor that serves as leisure common space for the users.

 

 

one of the noticeable features of the dormitory is the cement ventilation blocks which are designed at an angle to provide privacy from public view and openings for light and ventilation. located behind the dormitory building, is the communal bathing area to support all the novices within the temple’s ground and evoke casual gathering and conversation exchanges throughout the day. the communal bath’s roof is designed to evenly distribute daylight into building interiors by having alternating placements of translucent and solid roof tiles. hence, natural light and airflow increase to appropriate levels, resulting in an improved overall hygienic condition.

 

 

as an addition to the required brief, the architects proposed a library extended from the existing school building. featuring raised floors with a slanted roof, the library considers passive design decisions to better wind flow, decrease humidity, cool floor surface, and prevent direct sunlight from south direction. with the adjacent school building’s wall, sunlight is reflected to the library’s interior space, keeping books from deteriorating and maintaining comfort to the novice monks. 

 

 

 

 

 

 

 

 

project info:

 

architects: skarn chaiyawat, rina shindo, witee wisuthumporn

energy consultant: achareeya chaiyasamut

completion year: 2017

built area: 620 m2

project location: 250/9 wat buddhanimit, mueang pia sub-district, kutchap district, udonthani 48150, thailand

photographer: chaovarith poonphol photography

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news