doublenegatives uses computer algorithm to design house in nagohara
photo © doublenegatives architecture

 

 

 

this country retreat in japan’s nagano prefecture has been constructed in accordance with a computer algorithm that was able to determine the most suitable form of the home in relation to its setting. architect sota ichikawa of local studio doublenegatives utilized a multi agent system (MAS) to take into account the site’s undulations, adjacent tree and rock positions and access to daylight, through inputting the relevant local conditions as part of the architectural plan.

 

internally, the home’s two storeys are connected to both the low and high sides of the site, while glazing surrounds the perimeter of the design, offering continual external views. a sheltered patio is created at the threshold of the home through a horizontally folding doorway that leads inside the dwelling.

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
the home is surrounded by trees in a rural area of nagano
photo © doublenegatives architecture

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
the approach to the two-storey home
photo © doublenegatives architecture

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
a sheltered patio is created at the threshold of the dwelling
photo © doublenegatives architecture

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
internally, the home’s two levels are connected to both the low and high sides of the site
photo © kenta ichikawa

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
glazing surrounds the perimeter of the design, offering continual external views
photo © kenta ichikawa

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
sleeping accommodation within the design
photo © kenta ichikawa

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
photo © doublenegatives architecture

doublenegatives sota ichikawa house in nagohara japan designboom
the home’s interior glowing gently at night
photo © doublenegatives architecture

 

drawings

 

project info:

 

name: house in nagohara
architecture, design, programming: doublenegatives architecture
principal-in-charge: sota ichikawa
consultants: low fat structure.inc – taro yokoyama, keita sawada, structural
location: minamimaki mura, minamisaku gun, nagano, japan
site area: 1016.36 sqm
building area: 90.20 sqm
photography: kenta ichikawa, doublenegatives architecture
structural system: steel frame, reinforced concrete;
major materials: exposed concrete, oriented strand board, steel (fluorocarbon polymer coating), exterior and interior; steel (oil painted), mortal(trowel finish), ceder, interior