atelier Z + and D-plus studio encourage children to socialize in suzhou primary school
 

atelier Z + and D-plus studio encourage children to socialize in suzhou primary school

atelier Z + and D-plus studio have designed the ‘suzhou experimental primary school‘ in china, tailored to respond to the specific site conditions. one side of the project is edged by lush nature such as canals, wetlands and mountains, whereas the opposite edge faces high-rise apartment blocks. the design seeks to mediate between these seemingly conflicting situations and strike a balance, while creating the optimum learning environment for children.

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school
all images © xia zhi

 

 

the main entrance is located at the southern edge and is defined by a 4-story tall atrium with an abundance of natural light. a grand staircase celebrates the act of entering the school and leads students up to the second floor. the plan includes three distinct courtyards, which are formed by clustering standardized classroom units. these units are designed to maximize the use of the space, while still providing sufficient separation between them. the courtyards form an urban oasis within the neighbouring clusters of high-rises in the new town. the courtyard spaces also have a strong sense of verticality, effectively fencing off the undesirable hustle and bustle of the city and providing a quiet environment for students to learn.

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

the entrance

 

 

an outdoor playground is situated on the east of the site, establishing an interesting dialogue with the architecture of the school. the design also connects the spaces between the east and west through a spine of communal spaces. this communal spine not only links up the entire school along the north south direction, but also acts as a buffer zone to mediate between standardized classrooms and interactive spaces.

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

platforms and stairs

 

 

the library provides spaces for solitude and gathering so that students could enjoy a moment of silence to read and think, while the openness and flexibility of the outdoor playground and theater serve as an important key to trigger student’s creativity and imagination. the design of the ‘suzhou experimental primary school’ by D-plus reinforces the social component by offering possibilities for student to socialize. by wrapping a circulation space around the school, there is an abundance of common space introduced into the scheme. it not only fulfils the educational requirements, but also establishes a vibrancy within the campus.

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

F1 platform

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

F3 platform

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

the theater space

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

the library

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

the sports facilities

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school

the colorful entrance façade

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school
aerial view of the school

D-plus encourages children to socialize in the suzhou experimental primary school
the school viewed from above with the high-rise buildings behind

 

 

project info:

 

project name: ‘experimental primary school of suzhou science and technology town’

location: suzhou, china

architects: atelier Z +D-plus studio

photography: xia zhi

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom

  • 1.Architecture firms: Atelier Z + , Dplus Studio

    2.Firm websites: Atelier Z +:www.atelierzplus.com ,
    Dplus Studio:www.dplus-studio.com

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
492,041 subscribers
- see sample
- see sample