DROO + NAME veil london's historic town hall in parametric aluminum skin
 

DROO + NAME veil london's historic town hall in parametric aluminum skin

a collaborative undertaking by architecture firms DROO + NAME sees the restoration and extension of london’s historic bethnal green town hall into a luxury hotel. the 1910-built structure, victim to numerous modifications insensitive to its preservation, had gradually fallen to disuse and had been ultimately vacated and left to decay in 1993. once reprogrammed, the intervention proves to be contextually sensitive as it maintains the original features of the heritage building while introducing a contemporary identity. the extension is characterized by a faceted and perforated aluminum skin and serves as an abstracted veil which offers a bold backdrop to the surrounding fabric buildings.

droo name town hall
image by sue barr

 

 

the design process of DROO + NAME in london’s town hall hotel extension is guided by a dichotomy between the contemporary and historic language of the city. the team develops and implements traditional techniques and motifs with the use of cutting edge design and manufacturing technologies to give a new life to the edwardian era structure. the parametric perforation cut into the lightweight skin is derived from an original art deco element within the original council chamber. the effect of the pattern cut into the skin is performative — allowing natural light into the rooms behind, while preserving the privacy of those both inside and out.

droo name town hall
image by sue barr

 

 

the faceted geometry of the extension’s skin and roof was informed by the required retention of light and views for neighboring buildings. in response to these parameters, DROO and NAME exhibits their ability to provide harmonious elegance and functionality. the skin’s distinctive form is echoed at multiple scales throughout the project with such features as the brass reception desk and corridor ceilings within the extension. intensive research of the town hall’s archive of original design elements led to a design realized by numerous highly skilled craftspeople — returning the building back to its original grandeur and breathing new life into marble floors, ornate moulded ceilings, and edwardian and art deco detailing. 

droo name town hall
image by sue barr

droo name town hall
image by sue barr

droo name town hall
image by sue barr

droo name town hall
image by sue barr

droo name town hall
image by ed reeve, edit photo

droo name town hall
image by ed reeve

droo name town hall
image by ed reeve

droo name town hall
image by ed reeve

 

 

project info:

 

project title: town hall hotel

architecture: DROO + NAME

location: london, united kingdom

lead architects: michel da costa gonçalves (DROO), nathalie rozencwajg (NAME)


design team: carl greaves, coralie huon, agata borecka, julien mirada, luca de gaetano, anne paillard, julien loiseau, claude ballini, taeho kim, duncan geddes, calvin chua, kai ong

client: mastelle (zinc house)

area: 9,000 square meters

photography: sue barr, ed reeve

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,220 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine