ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto

shochikucho house by ryue nishizawa in kyoto

 

Sited in central Kyoto, Shochikucho House by Ryue Nishizawa takes shape as a private dwelling for a young Japanese family. Its elongated, wood-paneled form responds to the site; a simple rectangular block tucked within a high-density district where buildings rise to nearly 10 meters without setbacks. The plot connects to the road on the west, taking on a long and narrow shape and moving eastward. ‘[This site] reminds us a traditional townhouse once stood here. This led us to think about the machiya or townhouse architecture. First, to create a sense of continuity with the street, I created an elongated to fill the entire site without wetting back from the street, and positioned it to face the street directly,‘ shares the architect

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
all images © Office of Ryue Nishizawa

 

 

an elongated dwelling with two complementary living spaces

 

Ryue Nishizawa (see more here) divided Shochikucho House in two, following a longitudinal direction to create elongated living spaces (i.e., high ceilings). The first, on the south side, emerges as a ‘tori-niwa’ (passage made of earthen floor), while the north side turns into the living room — an elevated space with raised floors and finished in wood. This common area receives abundant natural light and ventilation from the tori-niwa, engulfing it with warmth. The earthen-clad tori-niwa on the south side functions as an ‘intermediate’ space — oscillating between inside and out — where residents can park their car or bicycle, water plants, and work in the kitchen.

 

Returning to the longitudinal layer of the project, both spaces boast extensively high ceilings, soaring up to nine meters, allowing them to receive unobstructed daylight even if surrounded by tall buildings. The nine-meter-high ceiling also creates a summer air flow through buoyancy-driven ventilation.

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
tori-niwa space with earthen floors

 

 

Beyond the difference in flooring — earthen versus raised — Ryue Nishizawa also focused on distinguishing the type of ventilation for each space; the living room is air-conditioned, while the tori-niwa relies on natural ventilation. These differences quickly halt when one leaves the fitting open to unite both rooms for flexible use. ‘By contrasting the raised floor and the earthen floor, I hoped to create a diverse home that can be used in various ways, allowing children to gather and play and adults to entertain and hold parties. The project also reinterprets and utilizes the traditional architectural language of Kyoto in a modern way. It is also an attempt to create a house that is connected to the city and history rather than the architecture becoming independent as a single entity,’ concludes the architect. 

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
transitional space at Shochikucho House

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
wood-clad living room

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
nine-meter-high ceilings allow unobstructed daylight to pour through

shochikucho-house-designboom-full-1

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
kitchen area highlighting the longitudinal form

ryue nishizawa brings earthen floors and soaring ceilings to shochikucho house in kyoto
Shochikucho House was designed for a young family in Kyoto

shochikucho-house-designboom-full

 

1/4
natural ventilation at the tori-niwa
natural ventilation at the tori-niwa
1
 
second floor
second floor
kitchen area
kitchen area

project info:

 

name: Shochikucho House

location: Kyoto, Japan 

architect: Ryue Nishizawa 

structural, MEP, facade: Arup

project period: 2015 – 2021

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! gaggenau, the luxury brand for professional-grade home appliances, announces its return to milan design week and once again takes over villa necchi campiglio’s iconic glass pavilion. 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5