ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven
 
ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven
oct 25, 2012

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven

‘metaforum at TU eindhoven’ by ector hoogstad architecten, eindhoven, the netherlands image © norbert van onna all images courtesy of ector hoogstad architecten

 

 

 

rotterdam-based ector hoogstad architecten have recently completed the ‘metaforum’ at the TU campus in eindhoven, the netherlands. the faculty of mathematics and computer science has been placed on the roof of the W-hal which was constructed in 1958 to have a hectare of flexible interiors for machines and experiments. ground level footbridges connect to surrounding structures and the panoramic staircase leads into the building’s library. contained within a metal block, the addition floats above this space with a system of twenty slender steel columns. unobstructed sight lines across the interior’s multiple levels creates a feeling for a communal gathering location. catering facilities and shops as well as many study areas and lounges are integrated for student use.

 

the central stairwell or lift takes students into the new hall overhead. mechanical systems are integrated into the first floor to minimize any exposed rooftop equipment on the restored historic rooftop. the original facade was insulated by a specially-developed method of chair-profiles to insulate the curtain wall. entirely reversible, the technique leaves the outside faces unaltered. this may become a standard solution for similar conservation projects in the future.

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven library image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven slender inclined columns support the rooftop addition image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven angled columns soar through the interior spaces images © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven central staircase with panoramic views image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven lounge image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven terrace image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven at night image © petra appelhof

ector hoogstad architecten: metaforum at TU eindhoven site plan

 

 

project info:

 

commissioning party: tu eindhoven, accommodation department  address: de lampendriessen/ de wielen/ de veken, eindhoven design: ector hoogstad architecten project team: joost ector, max pape, chris arts, ralph sijstermans, ridwan tehupelasury, kees bongers, hetty mommersteeg, arja hoogstad, gijs weijnen, victor braat, wesley de bruijn, ralph noordhoek, sabine alders and damion schwarzkachel date of commission: june 2007 completion: july 2012 gross floor area: 26,912 m2 advice to commissioning party and construction management: HEVO structural advice: ABT advice on installations and building physics: nelissen ingenieursburo architectural contractor: hurks bouw zuid electrical, mechanical and sanitary installations: imtech building services contractor for facade renovation: oskomera projecten photographs: petra appelhof, norbert van onna and bart van overbeeke

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,378 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine