timber installation by edwin chan transforms the nasher sculpture center in dallas timber installation by edwin chan transforms the nasher sculpture center in dallas
mar 27, 2016

timber installation by edwin chan transforms the nasher sculpture center in dallas

timber installation by edwin chan transforms the nasher sculpture center in dallas
all images by jeremy bittermann




in collaboration with artist piero golia, architect edwin chan has transformed the corner gallery of the nasher sculpture center in dallas into a gathering space that combines architecture, entertainment, and works of art. the duo originally converted a storage area off hollywood boulevard in los angeles into an environment that encouraged interaction and led to a more developed sense of community. for over a year on select evenings, the ‘chalet’ was opened to visitors for gatherings that ranged from extravagantly large-scale to quiet and intimate. however, after sixteen months of operation, the site closed in november 2014.

the gathering space combines architecture, entertainment, and works of art




a year later, chan again worked with golia to reconfigure the architectural elements of the scheme to its new environment in the nasher sculpture center. reusing nearly all of the original parts from the hollywood version, chan recreated the feeling of ‘chalet hollywood’ within a space that is unique to dallas, transforming the gallery into a warm and convivial environment with modular white oak furnishings, venetian plaster walls, and textiles designed by johnson hartig. ‘chalet dallas’ follows a similar structure to its hollywood predecessor, providing the setting for a wide range of guests and performers to meet and experience different forms of entertainment. the chalet is also accessible during the daytime as a place for museum visitors to congregate and relax.

the communal environment encourages engagement and interaction




‘the chalet defies any easy categorization – a luxurious retreat, open and available for the enjoyment of every museum visitor, but also a site of carefully considered and executed experiences,’ says jeremy stricks director of the nasher sculpture center.


the modular timber design from ‘chalet hollywood’ is re-assembled as different seating arrangements inside the open-plan gallery, creating an intimate setting for social exchange. the diagonal structure that previously provided the support framework for the liquor cabinets, is now reconfigured as a screen to provide spatial separation. visible through the large glazed facade of the nasher sculpture center, the blue venetian plaster complements the beige colored travertine walls of the renzo piano-designed gallery, and provides the backdrop for the solid timbers and artworks.

modular white oak furnishings complement the venetian plaster walls




architect edwin chan received his bachelor of arts from the college of environmental design at UC berkeley, and his master of architecture from the graduate school of design at harvard. after graduation, chan joined frank gehry’s team in los angeles and collaborated with him as design partner on many of the firm’s most significant projects.

guests and performers can meet and experience a wide range of entertainment

the scheme creates an intimate setting for social exchange

the installation is visible through the large glazed facade of the nasher sculpture center

the building was designed by italian architect renzo piano

the modular work was previously housed within a storage area in los angeles

the ‘chalet’ was opened to visitors for a variety of gatherings

the exterior of the storage area located off hollywood boulevard 

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.


    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news