edwin seda's 'oda' house is a serene retreat from busy nairobian city life
 

edwin seda's 'oda' house is a serene retreat from busy nairobian city life

edwin seda’s ‘oda’ house is designed to be spatially dynamic and in a constant state of transparency. the residence harbors a strong sense of connection to the environment, while the tenant creates an important antagonism within the scheme. the family who commissioned the architect wanted a space to retreat from the nairobian urban life, however did not want to stray from the city.


the residence harbors a strong sense of connection to the environment

 

 

having been in a constant state of transition, a connection between the urban and the rural environment was necessary to the residents. the house therefore seeks to explore the complexities of the urban environment and the serenity and frugality that the rural scenery provided. specifically designed to engage the environment and amidst exposure for views still maintain thermal serenity. the residence soars within the vast site and perhaps intentionally seeks to blend and stand out in separate points of merit.


a connection between the urban and the rural environment was necessary to the tenants

 

 

the façades are champions of light and frames for views, they are not pretentious in as much as they are omnipresent, a conscious idea of framing and self-regard. sustainable passive strategies vs. modernity the house is ideally two separate masses on one level, carefully resting on the stepping site. there is a linear mass oriented north-south where the main intimate family spaces are and an east-west form clad in corten steel that houses the smaller home office and master bath. all these forms are shaded by an extensive roof slab that is thermally insulated. this also offers a high volume to allow for both cross ventilation across every single room in the house through both expansive vision zones and clerestory windows that ring the central mass, and extensively shade the building from the morning and afternoon sun while still allowing for adequate light in the heavily forested area.


allows cross ventilation across every single room in the house through expansive vision zones

 

 

the main ideologies employed for sustainable development includes: orienting the dwelling for breeze access, buffer planting for strong breezes and noise, landscaping and raising the platform to channel cooling breeze, extensive cantilevers for shade and passive cooling including filtered day-lighting for habitable spaces and single bunking rooms to maximize cross ventilation in every single room. the central section is the most transparent section of the house, allowing the house to a half and half; an external-internal union. the corridor here acts as a ‘double blanket’, keeping the rooms warm and cool with the corridor acting as a vacuum for high thermal mass and shade in the daytime whilst retaining the heat in the night.


the central section is the most transparent section of the house, allowing an external-internal union

 

 

the spatial planning leaves each room inherently separate but connected functionally by the external terrace. the house here seeks to unilaterally link every space but retain their individuality. the spaces are repeated rhythms, a conscious effort against arbitrariness and casual space planning, it is linear and ordered but with breaks in formality that then allows for the users to explore the spaces how they see fit. the extensive cantilever explores multiple dualities in the scheme.


the spaces are repeated rhythms, a conscious effort against arbitrariness and casual space planning

 

 

the exposed roof surface, buffered by layers of insulation and gravel, is mounted with photovoltaic circuits that allow for the building to generate its own energy and collect rain water for sanitary use. ultimately, the oda house explores the romance of visual connection and tradition of spatial inclusivity within the context of client-environment influences.


the ‘oda house’ seen from afar


specifically designed to engage the environment and amidst exposure for views still maintain thermal serenity


the extensive cantilever explores multiple dualities in the scheme


floor plan


section

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    501,537 subscribers
    - see sample
    - see sample