eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio
 
eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio
sep 11, 2012

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio

eiffel tower pavilions by moatti-rivière architecture studio

in the midst of a spatial transformation on the eiffel tower’s lower deck, moatti-rivière architecture studio has developed a plan to incorporate a series of pavilions within the first floor’s newly appointed area, 57 meters above paris. currently being exhibited at lightbox space during the 2012 architecture biennale in venice, the new re-configuration will replace the original reception and conference rooms into dedicated visitor information booths, restaurants, shops, boutiques, and attractions. the project proposes an improved experience of the tower which will elevate the positive associations within the the city.

nestled between the pillars of the metal columns, the current opaque floor and balustrade grille will be replaced by glass to enhance the views below. the two new structures will utilize transparent facades where clear gables and roofs with brown and red sheet metal skins will be installed. each unit’s flooring will be covered using wooden panels and steel strips. arranged around an inner street lit by a canopy, the spirit of an atrium is created as a staircase provides access to the external gallery, where restaurants and shops can be found.

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio view of one of the pavilions located on the first floor of the eiffel tower

sustainable planning and development aim to improve the tower’s energy performance by up to 30%. strategic glass positioning will reduce  internal heat dissipation from the exterior faces of the structures by at least 25% during summer months. built above the ferrie building,  four photo-voltaic panels will be installed to accommodate solar hot-water production, covering on average 50% of the required amounts  for each building. four wind turbines will be installed at the technical platforms to produce an estimated 8,000 kWh/ year, where a collection  system in place will recover rain water to supply restrooms with tap and toilet water.

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio spatial interaction, user context within the information booths

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio contextual render of the pavilions within the tower

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio left: viewing points towards the city of paris right: rest areas

eiffel tower pavilions redesigned by moatti rivière architecture studio plan detailing each of the pavilion locations

  • sorry but thats antidesign

    ds
  • OH MY GOD!that’s what I call amateur! how can the city of Paris tolerate such cheap design?mediocre architecture!

    pyrenees
  • what an unimaginative effort for the place of such significance, especially the curved glass and its segments!

    ubik

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,179 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine