‘fisherman’s house’ by elastico  + cesario carena, asti, italyimage © pino dell’aquilaall images courtesy of elasticospa

 

 

 

the fisherman’s house by italian studio elasticospa in collaboration with cesario carena morphologically layers the many characteristics that makeup the client in a comprehensive project perfectly integrated into its site. the residence revolves around the relationship between the original early 20th-century residence and the contemporary concrete addition, connected by a pergola buffer space shaded by wisteria plants. a variety of volumesand materials create individual functions that allow the flexibility to entertain larger audiences or serve a smaller private party. the annex extends spatially and visually into the landscape – a gentle-sloping green roof emerges from grade lined by smoothed concrete retaining walls, ending on thesoutheast side of the site as a cantilevered glass-facade mass projecting over a garden framing views of the surrounding trees. manual horizontal louversscreen solar gain from overheating the interior living room space. a linear exterior staircase separates the western area of the house from the elevatedvolumes rendered in a contrastingly vertical wood-formed concrete. the ground level contains a three-car garage and the structurally separate massabove containing a private bedroom that connects to the existing household.

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italyapproach from the entrance to the siteimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italycantilevering living roomimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italyrooftop gardenimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italy(left) 1st level garden(right) exterior courtyardimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italycourtyard space ventilating the garage belowimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italyimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italy(left) central staircase dividing differently textured volumes(right) living roomimage © pino dell’aquila

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italyliving room and study areaimage © pino dell’aquila

 

 

 

elastico + cesario carena: fisherman's house in italy elasticospa + cesario carena: fishermans house in italy floor plan / level 0

elasticospa + cesario carena: fishermans house in italy


floor plan / level 1

elasticospa + cesario carena: fishermans house in italy


floor plan / level 2

elasticospa + cesario carena: fishermans house in italy


section

elasticospa + cesario carena: fishermans house in italy


elevation

full article here

 

 

project info:

 

 

client: privatesize: 600 mqproject design: elastico + cesario carenateam: stefano pujatti, simone carena, cesario carena, francisco del gado, manuela luis y garcia, luca macrì, davide musmeci, ester musso, cristina negri, giovanni tironistructural design: studio ing cantamessaplant consultant: luciano ghiabuilding contractor: impresa sandro pennaphotographs: pino dell’aquila