eleena jamil architect situates bamboo playhouse in kuala lumpur
 
eleena jamil architect situates bamboo playhouse in kuala lumpur
nov 13, 2015

eleena jamil architect situates bamboo playhouse in kuala lumpur

kuala lumpur-based studio eleena jamil architect was approached by the local city hall to design a public pavilion out of bamboo in the capital city’s oldest and most picturesque park — the perdana botanical gardens. the park is located right in the heart of the city and is very popular within locals and tourists. the site itself is situated on a small island in a large lake that stretches through the center of the park. 

bamboo playhouse kuala lumpur
the pavilion consists of multiple level square decks
image © marc tey (also main image)

 

 

 

positioned along the edge of the lake, the playhouse is an open structure with raised square platforms set at multiple levels. the playhouse references the stems from traditional vernacular structures called the ‘wakaf’ which are originally found in villages or ‘kampungs’. these structures are essentially freestanding shelters that can be used freely by anyone in the community as a place to rest. here, the playhouse can be described as a series of ‘wakafs’ grouped together to form an animated and playful bamboo structure that blends harmoniously with the beautiful greenery of the botanical garden. it offers a series of indeterminate spaces, that allow for various opportunities of use and occupation.

bamboo playhouse kuala lumpur
decks close to the lake are cantilevered above the water
image © marc tey

 

 

 

the pavilion is a repetitive modular structure made entirely out of bamboo. the use of this natural resource in contemporary buildings is very rare in malaysia, and this building explores its potential as a sustainable building material. the pavilion consists of thirty-one identical square decks set at various, seemingly random heights, creating a playful three-dimensional floorscape. from the centre of each deck, a tree-like column rises up to support the roof. ‘tree-houses’, in the form of bamboo baskets hung off the columns add another dimension to the experience of the playhouse.

bamboo playhouse kuala lumpur
the pavilion can be used in many different ways 
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
the structure sits along the edge of a lake in perdana botanical gardens
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
the pavilion was designed to look like it is floating above ground 
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
side view of the pavilion
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
bamboo baskets are hung from columns like treehouses 
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
view of a treehouse basket
image © marc tey

bamboo playhouse kuala lumpur
night view
image © m suhaimi ismail

bamboo playhouse kuala lumpur
site plan 

bamboo playhouse kuala lumpur
working model

 

 

project info:

 

location: perdana botanical gardens, kuala lumpur, malaysia
architect: eleena jamil architect
project team: eleena jamil, yusri amri yussoff, shahril m ramli
photographer: marc tey photography (night view by m suhaimi ismail)
purpose: public pavilion
floor area: 320 sqm

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

  • Would love to see more detail about the bamboo connectors used here. Nice work!

    mArkW

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,105 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine