bourne blue architecture: elizabeth beach house

bourne blue architecture: elizabeth beach house

‘elizabeth beach house’ by bourne blue architecturewestern elevation

 

 

situated within a small village on the mid north coast of australia, the elizabeth beach house by australian bourne blue architecture blends into the slew of holiday houses and permanent residences. the climate is temperate and the surroundings largely unspoiled. the site is located oppositeto a remnant littoral rainforest, midway between the estuary of wallis lake and the pacific ocean. the principal opportunity that the site – located opposite to some remnant littoral rainforest – will meet he client’s requirements to crop out the less desirable views, with provision to accommodate an extended family.

 

a grounded, timber element extends along the western side of the block, a screen for the rest of the grounds. additional open spaces such as living areas and decks sit east of the timber element with total privacy, directly outlooking towards the forest achieving ample solar access. the social program open to a sunny grassed area, a roofed deck and deck, so that through the seasons, different zones can be used depending on the weather. the children’s rooms open into a playroom, creating and defining their own private area of the house. the upper level is the parent’s own zone, where considered openings frame views of the forest and garden. the home is designed to be private and sheltered from the west and south, yet open to the north and east.

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housewestern elevation by day

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housesouthern elevation

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach houseview from the southeast

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housenorthern elevation

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housespotted gum cladding and sunshades

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach househallway

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housekitchen

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housebathroom

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach housenorthern elevation at night

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach houselevel 1 floor plan and section

 

 

bourne blue architecture: elizabeth beach houselevel 2 and 3 floor plan

 

 

project information:

 

architect:  bourne blue architecture pty ltdproject architects: claire lavis, shane bluebuilder: stuart and jamie rodgerengineer: brett bargallieyear completed: 2013floor area: 264m2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • lovely

    dbkii
    May 08, 2013

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5