elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chile
 
elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chile
nov 26, 2012

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chile

‘house in la dehesa’ by elton + leniz arquitectos, santiago, chileimage © natalia vialall images courtesy of elton + leniz arquitectos

 

 

located on a site of generous dimensions for a 500 square-meter footprint, the house in the private community of la dehesa outside of santiago,chile by local practice elton + leniz arquitectos asociados is split over two levels each with a markedly diverse construction and character.the ground floor is composed of consecutive sliding rectangular strip forms outlined by exposed concrete shear walls with inlays of natural stonemasonry. a datum of circulation takes one from the entrance through all the public spaces, kitchen and living room, through to the other end ofdwelling and to the exterior garden. the second storey in turn contains the private bedrooms and bathrooms within a lightweight steel skeleton clad in uniform wooden planks in more singular masses that sit atop the solid base. large full-height glass walls frame views to the back yard orout to the landscape in different directions. a rooftop courtyard provides a second exterior area amongst the canopies of the trees and the similartimber facade of the residence.

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chileelevation from off siteimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilewood forms sit on a concrete and stone plinthimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilean ordered garden follows the grid established by the structure of the homeimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chileglass walls connect interior spaces to the gardenimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilea central courtyard brings light to every part of the houseimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chileimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilea wooden staircase connects the two floorsimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilereflecting pool with stone wallimage © natalia vial

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilefloor plan / level 0

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilefloor plan / level 1

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilefloor plan / level 2

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilesection

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilesection

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilesection

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilesection

 

 

elton + leniz arquitectos: house in la dehesa, chilesection

  • Looks like a contemporary piece of art. Superb.

    tish
  • Quite forgettable. What is this thing about no railings? A house is built to be a home for every day use by real people. The spaces come across as pigeon holes.

    Kenneth Smythe

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,388 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine