EM2N create cor-ten swiss cinematheque
all images courtesy of EM2N

 

 

 

EM2N have entered the second phase of the complex for the swiss cinematheque. until recently the home of the national film archive was presented as a simple utilitarian accumulation of sheds. the existing structure, consisting of buildings arranged in a linear relationship to each other, is translated in the expansion project by means of new additions and remodeling into a composed, ambivalent form of parallel volumes of different lengths. only the end situation is marked by angled cuts. the principle of layering is also to be found in the interior. the three circulation systems above one another penetrate the parallel cross-walls vertically, allowing the serial organization to be directly experienced. whereas the public areas are concentrated in penthaz i, the archive itself is on the far side of the road in penthaz ii, which is conceived as a completely underground storage space that provides optimum protection for the culturally valuable artifacts. an urban disposition is developed that reacts to the adjoining farmland and creates a clear address for the institution. a shell of rusting steel encases the entire complex and binds new and old parts together.

 

 

EM2N create cor-ten swiss cinematheque
a  facade of rusting cor-ten steel encompasses the entire building, unifying the existing building and renovation

 

 

EM2N create cor-ten swiss cinematheque
parallel bars are composed in different lengths that finish in an angled condition at the corner

 

 

EM2N create cor-ten swiss cinematheque
storage for the swiss national film archive is in the underground penthaz II across the street

 

 

EM2N create cor-ten swiss cinematheque
entrance

 

 

EM2N create cor-ten swiss cinematheque
looking through the layered spaces of the cinematheque