encore heureux uses recycled materials to construct circular pavilion in paris
image © cyrus cornut

 

 

 

designed by encore heureux architects, this temporary structure in paris is an experimental project built using reused materials. the name ‘circular pavilion’ refers not to the building’s shape, but rather to a design process that involves using recycled components. the scheme demonstrates the potential of re-use in architecture, which fits the context of the 2015 united nations climate change conference.

encore heureux circular pavilion paris designboom
the pavilion is currently sited in front of the hôtel de ville
image © cyrille weiner

 

 

 

building materials have been taken from construction sites, erroneous orders, and unused stock, with the façade comprising a total of 180 wooden doors. the timber framework is made of left over material from the construction site of a retirement home, while partitions consist of former exhibition walls. insulation uses mineral wool removed from a supermarket roof. in addition, 50 wooden chairs were collected from waste sites, before being fixed and painted.

encore heureux circular pavilion paris designboom
the experimental project uses reused materials
image © cyrus cornut

 

 

 

with this experimental process, we wanted to demonstrate that access to new material deposits relies on new relationships with those in charge of deconstructing and dismantling buildings,’ explain the architects. ‘an improved focus on existing resources and materials would allow us to reduce our consumption of primary resources, as well as avoiding the production and accumulation of waste. (the project) is part of an ongoing research toward an architecture characterized by sobriety and pertinence.’

encore heureux circular pavilion paris designboom
building materials have been taken from construction sites and erroneous orders
image © cyrus cornut

 

 

 

currently sited in front of the hôtel de ville, the pavilion hosts exhibitions, workshops, and debates. at the beginning of 2016, the structure will be dismantled and reinstalled permanently in paris’ 14th arrondissement as the clubhouse for a sports association.

encore heureux circular pavilion paris designboom
the façade comprises 180 wooden doors
image © cyrille weiner

encore heureux circular pavilion paris designboom
50 wooden chairs were collected from waste sites, before being fixed and painted
image © cyrus cornut

encore heureux circular pavilion paris designboom
the timber framework is made of left over material from the construction site of a retirement home
image © cyrus cornut

encore heureux circular pavilion paris designboom
the pavilion hosts exhibitions, workshops, and debates
image © cyrus cornut

 

drawings

 

project info:

 

constructed: 2015
location: paris, france
client: pavillon de l’arsenal
area: 70 sqm
team: encore heureux + tribu + bonnefrite + camping design