ensamble studio: the truffle
 
ensamble studio: the truffle
may 25, 2010

ensamble studio: the truffle

‘la trufa’ image © ensamble studio

 

 

 

why are we using soil as a shoring component and not a haystack?

 

spanish studio ensamble studio, run by architect antón garcía-abril, with collaborators ricardo sanz  and javier cuesta, have created ‘la trufa’ (the truffle), a small holiday house in costa de morte, in the north of spain. ‘la trufa / the truffle’ has been featured widely. however, yesterday, ensamble studio has sent us the final version of the video documentation showing the construction process of the project, along with interior views. enjoy! 

ensamble studio: the truffle still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle bedroom view still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle a spatial volume varied by the method of stacking still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle fireplace still from video courtesy of ensamble studio

ensamble studio: the truffle

exterior view image © ensamble studio

here is how the architects describe their work: the truffle is a piece of nature built with earth, full of air. a space within a stone that sits on the ground and blends in with the territory. it camouflages, by emulating the processes of mineral formation in its structure, and integrates with the natural environment, complying with its laws.

we made a hole in the ground, piling up on its perimeter, the topsoil removed, and we obtained a retaining dike without mechanical consistency. then, we materialized the air building a volume with hay bales and flooded the space between the earth and the built air to solidify it. the poured mass concrete wrapped the air and protected itself with the ground. time passed and we removed the earth, discovering an amorphous mass.

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio made a few cuts using quarry machinery to explore its core and discover the mass built within the hay, now compressed by the hydrostatic pressure exerted by concrete on the flimsy vegetable structure. in order to ’empty out’ the hay-filled interior, paulina the calf arrived, enjoying the 50m3 of the ‘finest food’, in which she was nourished for a year until she left her habitat, already as an adult and weighing 300 kilos. she ate through the inerior volume in which space, for the first time was reveaed, restoring the architectural condition of the truffle, after having been a shelter for the animal and a vegetable mass for an extended period of time.

ensamble studio: the truffle

windows were installed image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

doors installed

image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

interior view image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

a look at the hay which once entirely filled the concrete space image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

bedroom with living space image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle the ‘excavated’ interior image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

spatial rendering of the interior space image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

the construction set-up of ‘la trufa’

image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

ensamble studio: the truffle section plans

ensamble studio: the truffle section plans

 

ensamble studio: the truffle

view of the surrounding landscape image © ensamble studio

documentation of the production process:

ensamble studio: the truffle

building up the haystacks to form the interior space image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

the stacked hay image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

concrete fills the space between the hay and the earth image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

peeling away the dirt image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

standing atop the mound image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle paulina the calf, eating her way through the hay-filled interior image © ensamble studio

ensamble studio: the truffle

  • absolutely stunning!
    the impressive amount of concrete used (and it’s huge left overs) are a bit in contraddiction with the supposed “natural” construction process and with the strong relation to the landscape…but even though it’s a very intresting experience and an amazing result.

    a.d.k.v says:
  • wonderful!!! a strange idea but………a stunning result!!!

    cla says:
  • AMAZING! it´s perfect! congratulations for the results!

    PERIKO! says:
  • very original

    ste says:
  • wow..very impressive idea….Congratulations….!!!..I liked so much….

    luisEfe says:
  • i didn’t get the idea before viewing the flick.
    i still don’t after.

    buzzoff says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
503,442 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine