the philosophy behind the design envisioned by erik giudice architects is based on the connection between the city of jönköping in sweden and its surrounding nature. this link is demonstrated through the use of a light and a playful wooden canopy structure, partly transparent and open towards the city on one side and to munksjön lake on the other. the matchstick structure pays homage to the city’s past as tändsticksstaden, famous matchstick capital of sweden.


exterior perspective

 

 

 

by using a combination of wood and polycarbonate panels, this iconic structure will provide shading, sunlight and natural ventilation while protecting against the elements. the organic nature of the design offers the station a strong identity and the elevated platform coupled with the semi-transparent cover will give the traveller arriving aboard the high-speed train an instant view over the surrounding lakes and forests. the station will offer jönköping instant recognition on the new high-speed railway link and in line with the ambitions stated in the design vision, jönköping- staden och sjöarna. the polycarbonate covering can be integrated with solar panels on the south side, offering the station the possibility of generating energy for its own use. rainwater will naturally run off the curved structure and will be harvested and reused within planted areas with the trees.


interior perspective

 

 

 

the use of wood and curved, irregular surfaces helps absorb and diffuse noise from the train and other traffic and adds to a more peaceful atmosphere, a place where people are invited to linger and relax. transparency and openness help sunlight reach below the cover and onto the platforms and other areas, ensuring that all areas of the station have access to light with entrance areas on all sides, making the spaces above as well as below the viaduct feel safe and secure for all users. at the upper level, visitors are invited into the matchstick forest through long, circular ramps which take them to the top of the canopy and onto a walkway, at once opening up to the lakes and the forests around jönköping. here, the visitors can enjoy a drink or simply walk around admiring the view over the lakes, the forests, and the city.


exterior night view

 

 

 

the lower level of the station will host a number of different uses including ticket offices, shops, cafes, and restaurants. it is where other modes of transportation connect with and within the train station. it has been designed to favor easy access for all users and a good flow of both pedestrian and motorized traffic in and around the station through the use of wide sidewalks, large entrance areas and transparency which offers excellent visual orientation.


masterplan


cross section 


south elevation


multifunctional public space


axonometry

 

 

project info:

 

client: jönköping municipality
architect: erik giudice architecure
team: systra (urban/rail public transport civil engineering), noema culture & place mapping (cultural planning), calluna (urban ecology)
program: station area
dates: 2016 competition
surface: 10 000 m2

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news