estudio BaBO extrudes brickwork to reflect casa VIB’s forest setting
photography by estudio BaBO

 

 

 

this residential property on the outskirts of buenos aires has been constructed amid seven protected cedar trees that densely occupy the permitted buildable area. named ‘casa VIB’, the dwelling was designed by argentinian practice estudio BaBO for a photographer and his partner.

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
the property has been constructed amid seven protected cedar trees

 

 

 

the longitudinal volume is positioned parallel to the site’s west boundary, with the primary façade oriented towards the forest. the volume is split between two blocks, allowing a path for the main entrance. the ground floor, which houses the domestic program, establishes a connection with the surrounding environment through a patio positioned between the dining room and the living room. at the upper storey, a work studio adjoins a roof terrace that presents panoramic views of the forest.

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
the use of brick obtains a single vertical module which defines the entirety of the home’s façade

 

 

 

the project employs different combinations of industrialized black brick to obtain a single vertical module which defines the entirety of the façade. the vertical bond is analogous to the trees’ natural corrugation, while simultaneously reflecting the different rhythms of light and shadow.

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
a roof terrace presents panoramic forest views

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
an external patio is positioned between the dining room and the living room

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
a barbeque and grill area at the rear of the dwelling

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
the brickwork reflects the profound vertical nature of the surrounding cedar trees

estudio BaBO casa VIB house benavidez argentina designboom
the façade portrays different rhythms of light and shadow

 

drawings

 

project info:

 

name: casa VIB
description: single family house and studio
architects: Estudio BaBO
team: francisco kocourek, francesc planas penadés, marit haugen stabell
collaborators: sebastián hoepner
construction consultant: marga construcciones
structural project: estudio CGC
location: benavidez, provincia de buenos aires, argentina
area: 890 sqm
build area: 162 sqm
photography: Estudio BaBO