estudio branco del rio elevates light-filled family home in portugal
 
estudio branco del rio elevates light-filled family home in portugal
feb 26, 2016

estudio branco del rio elevates light-filled family home in portugal

estudio branco del rio elevates light-filled family home in portugal
all images © do mal o menos

 

 

 

contrasting against the blue skies in portugal, ‘house in coimbra’ is local architect branco-del rio arquitectos’ recently completed residential project. the stark white single family home sits on an isolated and raised plot with a south-facing garden.

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02

 

 

 

composed of three floors, the interiors have been designed to link visually and instill a sense of continuity. each room unfolds onto the other, with the internal program distinguished by the varying contrast in light and materials. the organization of each floor responds to the typical system of services – from the cave-like basement to the overhead light that bathes the stairs and the work area adjacent to it at the top floor. the ground floor has been dedicated to the lounge, kitchen and dining to enable it to be focal point of the family’s activities.

 

 

 

‘the interiors follow one another, linking and relating visually – always offering distant perspectives and specific visual relations with the outside.’ – joão branco + paula del río, branco-del rio arquitectos

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
the south facing patio enables light to flood into the core of the residence

 

 

 

the patio can be accessed in three ways; each room positioned to seamlessly lead onto the outdoors, while natural light floods into each space. a concrete bench runs the length of the back wall and serves as a versatile surface.

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
a concrete bench runs the length of the back wall through the studio, living room and patio

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
large sliding doors lead out onto the concrete outdoor space

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
a sense of consistency is achieved through materials

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
the house has three floors

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-gif
the studio space

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
the kitchen and dining room

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
a skylight gives the staircase and upper floors light

joao-branco-house-in-coimbra-portugal-designboom-02
the single family home is located in the outskirts of coimbra, portugal

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,999 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine