estudio campo baeza defines spanish home with sharp angles and simple geometries
all images © javier callejas sevilla

 

 

 

contrasting sharply against the clear blue sky, the stark white residence has been designed by madrid-based firm estudio campo baeza. the scheme named ‘cala house’, has been constructed on a sloping plot overlooking uninterrupted views of the western spanish mountain range.

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

 

 

 

during the design phase, the architects took on a calculated method to form the angularity of the architecture. ‘complying with prevailing regulations we are required to work with a square ground plan of 12×12 m that is divided into four 6×6 m squares. following this pattern, the ground planes are raised, square by square, with a simple helicoidal movement.’ explains the architect.

 

the results sees the double-height interior spaces seemingly intersecting and overlapping one another – producing the diagonal aesthetic which is also helicoidal. by adopting this spatial technique: ‘the raumplan’, the two double spaces become connected by a vertical displacement.  

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

 

 

 

‘each two double spaces are connected by vertical displacement so that a diagonal space is created. if, as we go up, we turn 90 degrees and connect it with the other two, and if we continue to go up turning a further 90 degrees, we get an amazing spatial structure: the concatenation of three spiraling diagonal spaces, just like a corkscrew, which explains our concept that 2+2+2 is much more than 6.’

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

 

 

 

the clean and contemporary aesthetics of the exterior is continued within. large openings fill the spacious rooms with natural light, while the communal areas of the home have been arranged on the upper levels so they naturally lead onto the green rooftops that have been planted with jasmine, vines and finished with a panoramic view east madrid.

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-12

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-13

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

estudio-campo-baeza-cala-house-madrid-spain-designboom-02

 

 project info:

 

location: madrid aravaca
project: 2013
built: 2015
area: 500 m2
architect: alberto campo baeza
collaborator: ignacio aguirre lópez
structure: andrés rubio morán
quantity surveyor: francisco melchor gallego
contractor: serviteco
photography: javier callejas sevilla

 

Save