madrid-based practice DOSIS has recently completed ‘casa V’ in la coruña of northern spain, an extension for a family of three generations that were living in the same home built in the 1960s. the sinuous concrete form that originates at the existing home is intended for the two younger generations, affording private and individual spaces within a unified building. the fluid exterior wall’s playful path is informed by the activities inside, rather than informing them. it is devoid of excessive color or texture so as to serve as a neutral front within which familial life is the protagonist.

dosis_casav_db_02
image © alberto bandin (also main image) | all images courtesy of DOSIS

 

 

each fold offers new views, different lighting, reveals terraces, rooftop gardens and covered patios each with their own unique relationship to the site. the materials and insulation systems create a responsive thermal mass that helps maintain steady temperatures without the use of additional energy. due to the size and orientation of the windows, the interior can always be maintained warm by natural light in the winter time, and can be closed off in the summer months to maintain a cooler internal climate.

dosis_casav_db_04
image © alberto bandin

dosis_casav_db_05
image © alberto bandin

dosis_casav_db_06
image © alberto bandin

dosis_casav_db_03
image © alberto bandin

dosis_casav_db_07
image © ramon cantero

dosis_casav_db_12
image © alberto bandin

dosis_casav_db_08
image © alberto bandin

dosis_casav_db_13
image © alberto bandin

dosis_casav_db_11
(left) image © alberto bandin | (right) image © ramon cantero

dosis_casav_db_10
image © ramon cantero

dosis_casav_db_09
(left) image © alberto bandin | (right) image © ramon cantero

dosis_casav_db_14
image © alberto bandin

dosis_casav_db_15
image © DOSIS

dosis_casav_db_16
image © DOSIS

dosis_casav_db_17
image © DOSIS

 

 

 

 

project info:

 

area of original house: 300 sqm 
area of extension: 450 m2
location: oleiros, la coruña, spain
dates: conceptual project: january 2007. executive project: april 2008. construction: october 2009 – march 2013
architects:  ignacio peydro + isabel collado (DOSIS)
team: pilar gonzález ariza. fernando alonso tuero. borja comendeiro. valentina micucci. federica fiacchini. rubén guerrero. adrián jabonero. jonathan renier.                       
consultants: jorge conde. ideee madrid. (structure). rafael úrculo y carlos úrculo (mechanical engineer). raúl pichel. (quantity surveyor)
contractor: desarrolla works
photography: alberto bandín, ramón cantero, santos-díez|bisimages