eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador

Ese Colectivo constructs and expands Guabo House in Yaruquí

 

Guabo House by Ese Colectivo is a project centered on the rehabilitation and expansion of a former social housing dwelling situated in Yaruquí, just east of Quito in Ecuador. The original structure, comprising two bedrooms, a bathroom, a kitchen, and a social area within a modest 25 sqm, sets the foundation for the extension, aimed at enhancing the dwelling’s spatial quality while fostering a stronger connection with the surrounding garden.

 

Utilizing traditional Andean techniques and materials such as bahareque walls and eucalyptus wood, the expansion project unfolds with careful consideration of the existing structure and local vernacular. The extension maintains the original dwelling’s width, seamlessly blending with the garden landscape while preserving the slope of the existing roof and respecting the garden’s vegetation.

 

Central to the design is the creation of a minimal internal courtyard, strategically positioned around an existing Guabo tree. This courtyard serves as a transitional space, delineating the private and social zones within the dwelling. The construction features a sturdy eucalyptus wood structure enclosed by bahareque walls, defining openings, windows, and entrances throughout the space.

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
all images courtesy of Ese Colectivo

 

 

earthen walls and wooden finishes adorn the interior

 

The new roof design, maintaining the original slope while introducing a slight offset, ensures ample natural light penetration. This offset also organizes the internal layout, creating distinct zones for the kitchen and study. The lightweight sandwich roof system minimizes stress on the eucalyptus structure, extending gracefully towards the garden to form a welcoming front porch.

 

The design team at Ese Colectivo reorganizes the layout within the existing structure to optimize comfort and spaciousness in the private areas. Transforming the single existing bathroom into two complete bathrooms enhances functionality while retaining much of the original perimeter walls, roof, and subfloor.

 

The resulting architectural composition is characterized by an elongated volume where the original construction harmonizes with the expansion. Contrasts emerge between the pristine white spaces of the original dwelling and the warm, earthy tones of the expanded social area. The use of earth walls, eucalyptus structures, and wooden finishes creates an inviting and airy atmosphere.

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
the project focuses on rehabilitating and expanding a former social housing dwelling in Yaruquí, Ecuador

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
the original dwelling forms the basis for the extension, aiming to enhance spatial quality and garden connectivity

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
utilizing Andean methods like bahareque walls and eucalyptus wood, the extension blends with the landscape

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
preservation of the existing roof slope and garden vegetation respects the site’s natural elements

guabo-house-ese-colectivo-ecuador-designboom-1800-2

the internal space, designed around a Guabo tree, delineates private and social zones within the dwelling

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
the new roof maintains the original slope while introducing a slight offset for ample natural light penetration

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
the lightweight sandwich roof system extends gracefully towards the garden, forming a welcoming entryway

eucalyptus wood structure crafts guabo house by ese colectivo in ecuador
distinct zones for the kitchen and study are created within the expanded space, optimizing functionality

guabo-house-ese-colectivo-ecuador-designboom-1800-3

eucalyptus wood structures and bahareque walls define openings, windows, and entrances throughout the space

 

1/3
the resulting architecture seamlessly combines original and expanded elements, creating a harmonious whole
the resulting architecture seamlessly combines original and expanded elements, creating a harmonious whole
earth walls, eucalyptus structures, and wooden finishes contribute to the dwelling's inviting ambiance
earth walls, eucalyptus structures, and wooden finishes contribute to the dwelling's inviting ambiance
the project embodies Ese Colectivo's commitment to blending tradition with modern functionality
the project embodies Ese Colectivo's commitment to blending tradition with modern functionality

project info:

 

name: Guabo House
architect: Ese Colectivo | @esecolectivo

location: Yaruquí, Ecuador

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

architecture in ecuador (105)

private courtyards (108)

renovation architecture and design (768)

residential architecture and interiors (3917)

social housing (91)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5