exarchitecture's guggenheim helsinki plays with light + transparency
 
exarchitecture's guggenheim helsinki plays with light + transparency exarchitecture's guggenheim helsinki plays with light + transparency
dec 16, 2014

exarchitecture's guggenheim helsinki plays with light + transparency

exarchitecture’s guggenheim helsinki plays with light + transparency
all images courtesy of exarchitecture

 

 

 

the scale of the project for the guggenheim helsinki design competition compared to the city context and its fabric, and the site of the project being located in the borderline between the historical zone and the harbor, makes the regarding of the context a sensitive priority. the work is located along the plaza, which includes all the urban activities of the south harbor, from ‘market square’ to the south side of the port.


overall view

 

 

 

the main design idea of exarchitecture is to scheme a link from this point towards tahititornin vouri park along the southwest edge, opposite skeppsbrogatan street. thus, there is an foot bridge to the north, including urban and museum-related activities. the two entrances of the latter are placed on and below this pathway. ‘in other words,’ the architects state, ‘it is possible to enter the museum while crossing the bridge, and when exiting the building, you’ll be in the way of the activities going on in the plaza, of which the bridge is a part.’


view to bridge and main entrance

 

 

 

the approach to the brief regarding the city scale and the skyline resulted in its horizontal expansion. studying building typology of helsinki, in order to match the addition with its fabric, lead to a cubic introverted massing with a central courtyard. even on the longest days of year from april to august, in which daylight lasts 17 hours on average, the shadowing of the peripheral walls will facilitate utilization of interior spaces of the institution.


entrance


entrance foyer

 

 

 

the concept of the complex in the path of the metropolis square challenges the security (which is a key element to healthy functioning of the museum) and the overall circulation. consequently, glazed galleries and main halls are housed by a box alongside the bridge and the plaza. each space is accessible through two ramps, one around the wooden block, and the other inside of it.


corridor

 

 

 

the transition from outside in plays off of transparency and opacity. the gesture controls light, with the help of the shadow casting off of the roof’s edges, while reacting in response to the placement of each activity. therefore, the building is shaped in two intertwined volumes around a central void – atrium and project zone. the more public rooms are beside a glass body: restaurant, café, lounges, exhibitions, retail, and administrative offices. in turn, the more private ones are located in the solid core: galleries showing museum’s collection and large halls.


gallery interior


central courtyard


night view


access diagram


longitudinal section


anatomy of the museum

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    501,541 subscribers
    - see sample
    - see sample