exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java

YSH House harmonizes with the landscape of Semarang

 

YSH House, designed by Wiyoga Nurdiansyah Architects, is nestled within an aging residential enclave in Semarang, Central Java. Positioned adjacent to the parents’ gable-roofed home, the design embraces a modern aesthetic, prioritizing a west-facing mass with key openings oriented towards the north-south axis. The slim massing, distanced from neighboring walls on both sides, fosters optimal air circulation throughout, enhancing natural ventilation. The ground floor encompasses essential spaces such as a carport, guest bedroom, terrace, living, dining, kitchen, and service area, all overlooking an inner court garden for ample sunlight and ventilation. Ascending to the second level, a ramp adorned with skylights creates a dramatic spatial experience. The living room, albeit modest in size, features lofty ceilings, imparting a sense of expansiveness and seamlessly integrating with the upper floor.

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
YSH House prioritizes optimal ventilation with its slim massing design | all images by Pieter Kurniawan

 

 

Wiyoga Nurdiansyah Explores an Interplay of Materials

 

The second level hosts the main bedroom, workspace, and music room, interconnected by a corridor accentuated with wooden grating for a lightweight appearance. Dynamic mezzanine spaces are sculpted within the facade, adding intrigue to the music room. Exposed concrete and brick serve as primary materials, anchoring the design with their raw aesthetic. Terrazzo, teak wood, and ironwood flooring contribute to the tactile richness of the interiors, while expansive aluminum slide and hide windows in the dining area extend the living space seamlessly. YSH House by Wiyoga Nurdiansyah Architects emerges as a harmonious amalgamation of contrasting elements, skillfully unified through contemporary architectural expressions and nuanced detailing.

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
nestled in Semarang, YSH House blends modernity with tradition

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
essential spaces converge on the ground floor of YSH House

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
the main materials used in the house are exposed concrete and exposed brick

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
the inner court garden of YSH House bathes the interiors in natural light

ysh-house-wiyoga-nurdiansyah-architects-semarang-indonesia-1800-3

the second level of YSH House hosts functional spaces with interconnected corridors

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
ramp with a skylight detail on the roof creates a dramatic impression of the space

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
YSH House’s living room boasts lofty ceilings, creating an expansive feel

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
the living room seamlessly integrates with the upper floor

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
wide openings in the dining room area to the terrace and inner court use aluminum slide

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
the form details on the facade create a dynamic mezzanine space in the music room

ysh-house-wiyoga-nurdiansyah-architects-semarang-indonesia-1800-2

terrazzo, teak wood, and ironwood flooring achieve tactile richness

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
all rooms are connected by a corridor that uses wooden grating materials to give a feel of floating

exposed concrete and brick compose YSH house's facade in central java
the main bedroom on the second floor features floor-to-ceiling openings

 

project info:

 

name: YSH House
architect: Wiyoga Nurdiansyah Architects | @wiyoganurdiansyaharchitects

design team: Wiyoga Nurdiansyah, Theodorus Mulyanandrio Wicaksono, Ananda Trisiana

area: 210,6 sqm

location: Semarang, Indonesia

photography: Pieter Kurniawan | @pieterkurniawanphotography

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5