FaR + roula gholmieh fabricate spatial experience of guggenheim helsinki FaR + roula gholmieh fabricate spatial experience of guggenheim helsinki
jan 12, 2015

FaR + roula gholmieh fabricate spatial experience of guggenheim helsinki

FaR + roula gholmieh fabricate spatial experience of guggenheim helsinki
all images courtesy of FaR architects and roula gholmieh

 

 

 

‘by taking the public space and delivering it in a different way, we create an exchange that threads the public into the museum, using all the surfaces for defining the play of the institution with its environment and immediate context. we’re trying to bring park culture, port culture, city culture and museum culture together,’ say FaR architects and roula gholmieh in regards to their ‘I am the guggenheim’ project for the world renowned museum’s helsinki design competition.

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
the finnish forest atrium offers a space for large artwork installations and performances

 

 

 

located in etelasatama at the edge of the city, the glass façade enables a visual play between structure and nature in response to the tahtitornin vuori park, both unifying and separating the gardens from the vehicular tracks. the trees from the forest atrium read behind the transparency of the exterior, adding ambiguity to the transition from outside to inside. a bridge from the park pierces through the building alongside the mechanical wall to catch the sea side passerelles.

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
the building is sectional with the extension of the glass facades, opening up to the harbor functions in a technical towers 

 

 

 

a walk from the market alongside the water deck takes the visitor on a journey up the structure to reach the rooftop restaurant of the technical tower. the facility is set back on the north opening up a public esplanade that takes you to the main entrance of the museum, under a kinetic urban office façade.

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
view from sea 

 

 

 

the institution takes into account the obsolescence of interactive technologies and creates an open infrastructure that allows for the museum to be flexible in order to accommodate for artistic and technological unpredictability. this is made possible by large beams, which span the whole width of the interior. it is composed of a system of plugged in programs of exhibitions, theater, education, and various production functions. gallery modules are fabricated with local timber, including adjustable louvers around the displays.

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
the visitor can interact with various moments of the museum from the outdoor sea side passerelle

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
ground floor plan 

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
longitudinal section 

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
concept diagram 

far architects roula gholmieh i am the guggenheim helsinki entry designboom
exploded axonometric

 

 

project info:

 

title: I am the guggenheim
location: helsinki, finland
client: guggenheim helsinki
type: competition
architects: FaR architects and roula gholmieh
design team: karine fakhry, roula gholmieh
collaboration: diane sawaya
3D renderings: carl gerges

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here. 

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news