fattstudio adjoins sheltered recreational space to existing move-in-ready home in thailand

fattstudio adjoins sheltered recreational space to existing move-in-ready home in thailand

Pattanakarn 44 house by fattstudio

 

Move-in-ready residences lift up the weight of furnishing a home and pinning down the desired layout off a homeowner’s shoulders, but opting for these houses may also mean accepting the compromises that they already offer. Thailand-based architecture firm Fattstudio faced a similar hurdle when they took on PTK44 house in Pattanakarn district in Thailand.

 

The family with a child was keen to have an open space for their youngster to play and roam around. The existing home, though modern in style and generous in natural light through the abundance of large windows, isn’t suitable to turn this desire into a real space, not when each area in the house is already dedicated to a certain function. Fattstudio stepped in with a proposal: extend the residence with a brick-based building with wooden elements adjoining the original home.

fattstudio extension pattanakarn thailand
images courtesy of Fattstudio | photos by Ketsiree Wongwan

 

 

Playground, office room, and storage space in one

 

Fattstudio didn’t just want to waste the space by turning the new building into a playground for the couple’s child. Rather than constructing a sheltered area for the child, the design team anchored a storage room and office area above the mini-playground to maximize the space and function of the architecture. The extension saw a two-level building where the family can rest and relax outdoors while still staying within their property.

 

The design team built a brick-clad wall below the storage and office rooms that expands onto the front yard of the property to allow the child to run to and from the space, enlarging the areas the family can use. Instead of opting for closed divisions, Fattstudio stripped the extension from any barricades to allow the unrestrained flow of air and sunlight while the upper level enjoys a tall ceiling and an open space that encourage the homeowners’ to creatively tweak to their desire.

fattstudio extension pattanakarn thailand
lower level

 

 

Adding a sense of fun the construction is the bridge that connects the main and extended house, followed by the spiraling stairs positioned outside to access the upper level. Fattstudio shares that they revised the original layout after the child had been born and add that the upper level now doubles as the child’s room and was reduced in size for the child’s safety. ‘This extended house shows one of many alternative ways to make an already-built home your own,’ says Fattstudio.

fattstudio extension pattanakarn thailand
helical stairs

fattstudio extension pattanakarn thailand
open living room

fattstudio-phattanakarn-44-house-extension-designboom-ban

Pattanakarn 44 Extension House by Fattstudio

fattstudio extension pattanakarn thailand
office space and child’s sleeping area

fattstudio extension pattanakarn thailand
the house at night

fattstudio-phattanakarn-44-house-extension-designboom-ban2

Pattanakarn 44 Extension House by Fattstudio

 

project info:

 

name: Pattanakarn 44 House

design: Fattstudio

design director: Wattikon Kosonkit

project architect: Sudarat Munkarn

design team: Supanna Chanpensri, Ornyupa Noichad

interior: Surapat Puanmuang

structural engineer: Mr. Nuttapol Wangsittikul

ARCHITECTURE IN THAILAND (270)

BRICK ARCHITECTURE (240)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3030)

WOOD AND TIMBER ARCHITECTURE (607)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5