FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in porto

FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in porto

FCC arquitectura has renovated and extended an existing, single family house in porto, adding an exposed concrete volume that caters to the project’s intended program. with the main goal of protecting and enhancing the original building, as well as the surrounding garden, the portuguese studio has come up with a solution that promotes a dialogue between old and new elements. the result is a hybrid between contemporary and traditional architecture, which materializes in both exterior and interior spaces of the ‘GC house’.

FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in portoall images by fernando guerra – FG + SG, drawings by FCC arquitectura

 

 

FCC arquitectura has demolished a part of the existing building in the far northeast, while the volume on the side of porto’s padre luís cabral street was preserved. ‘we seek a solution that safeguards and enhances the identity of the former construction, promoting dialogue between old and new elements, acknowledging differences between both,’ notes the studio. the resulting residence balances between contemporary and traditional, fits into the surrounding environment and enhances the spatial qualities of its location.top view of FCC arquitectura's house in porto

 

 

the new addition to the house is an exposed concrete, cantilevered volume complete with glass panels that connect its interior with the surrounding garden. the existing construction has been adapted to a contemporary housing program with specific requirements, while the two volumes are connected via a glass bridge. ‘the intention is to renew without deranging, looking to dignify the building without resorting to mimicry and promoting enriching features that go with the grain of a contemporaneous intervention,’ adds FCC arquitectura.a concrete volume cantilevers above the house's pool

 

 

considering that the padre luís cabral street is currently poorly defined, the architects decided to enhance this front of the project. the elevation of the existing ancillary volume is maintained at the end of the building and extended along the street, towards the existing house. the expansion finishes the urban front of this street and at the same time enhances the backyard, which includes a garden space with pool, as an outdoor leisure space.
FCC arquitectura has connected the two volumes via a glass bridge exterior view of the restored existing house

FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in porto

FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in porto the new volume reflects on the glass façade interior view of the new volume wood stairs lead to the upper level connection between old and new house FCC arquitectura adds exposed concrete extension to existing house in porto outdoor shower

 

 

 

project info:

 

 

name: GC house

architect: FCC arquitectura

lead architect: fernando coelho, ana loureiro

team: fernando coelho, ana loureiro, sérgio silva, luís vieira, diana teixeira

total building area: 828,90 m²

implantation area: 431,80 m²

site area: 963,90 m²

location: porto, portugal

client: gonçalo vale and clara cunha

engineering: engiwords – consultores de engenharia

constructor: NVE – engenharia e construção

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN PORTUGAL(222)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN(292)

FCC ARQUITECTURA(6)

FERNANDO GUERRA(45)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS(1421)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5