fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
 

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland

set at the foot of auckland’s waitakere ranges, design-led studio fearon hay architects completes its timber-clad forest house in new zealandthe owners were seeking a home that enabled their family to engage with a rural lifestyle, while embracing their love of working with wood. ‘timber can be used to create solidity, warmth and mass, it can also be incredibly fine,’ explains the architect. ‘we enjoyed playing with this tension. while there are some very large and rustic elements, there is a fineness and a lightness to the enclosure and layering of it’.

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
all images © simon wilson + amelia holmes

 

 

the exterior shells of native wooden boards and shingle roof are founded over cast in-situ concrete masses, bracketing the interior spaces within, and adding a weight of strength to the voluminous interiors. fearon hay installed dark timber floors that flow onto the wooden verandahs, grassed laws and concrete paved courtyards. sliding shutters of solid timber staves enclose the verandah spaces, allowing flexibility of enclosure and exposure to the elements. 

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
the architect’s aim was to display the tenant’s vast timber collection

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
the internal floor area is approximately 600 square meters

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
the interior uses a combination of concrete and timber

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
dark timber floors are installed to flow onto the wooden verandahs

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
sliding shutters of solid timber staves enclose the verandah spaces

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
the location of the exclusive residence

fearon hay architects' timber-clad forest house reconnects to its rural roots in auckland
an external view of the forest house amidst the new zealand nature

Save

Save

  • A little rough for my wife, but very manly. The sliding shutters are an idea I can use. Thanks.

    Jim

    JimCan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,029 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine