feldman + quinones construct bamboo childhood center in colombia
 
feldman + quinones construct bamboo childhood center in colombia
aug 04, 2014

feldman + quinones construct bamboo childhood center in colombia

feldman + quinones construct bamboo childhood center in colombia
all images courtesy of daniel feldman and ivan quinones

 

 

 

as part of the national integral youth attention strategy ‘de cero a siempre‘, daniel feldman and ivan quinones have created an early childhood center called ‘el guadual’ to transform the city center of villa rica, colombiathe building’s inauguration marked the end of a three-year long participatory design and development effort that has strived to generate pride and ownership since the beginning of the process. charades with local kids, teenagers, employees, and community leaders were the starting point of the project in terms of spaces, materials, dimensions, and relations with the city. construction lasted nine months and the total cost was $1.6 million. the funds to build the school came from international cooperations, private donations, and public resources. more than 60 local builders were employed and certified alongside 30 local women who were trained in early youth education to become the daily workforce of the facility.

 


video courtesy of daniel feldman and ivan quinones

 

 

 

composed of 10 classrooms, a dining hall, indoor and outdoor recreation zones, semi-private arts spaces, first aid room, administration offices, vegetable garden, water feature, public theater, and a civic plaza, the facility provides food, education, and health services to 300 kids 0-5 years old, 100 pregnant mothers, and 200 newborns. the wide array of amenities has made ‘el guadual’ a new pole of activity to bring the surrounding community closer together.

feldman quinones el guadual school colombia
looking through the construction elements along the promenade

 

 

 

the classrooms offer obstacles and multiple variables to navigate the center, making the process of discovery both a challenge and a game making education an interactive experience. these have been designed following the ‘reggio emilia’ pedagogic system, a model that uses psychological theories posed by figures such as lev vygotsky and jean piaget to justify the idea children are the protagonists of the way they learn, and that this is strongly determined by their relationships with others and the surrounding environment. therefore, numerous entrances and exits connecting paired up spaces through mountains, bridges, stairs, and slides foster an atmosphere of decision-taking and individual development through architecture.

feldman quinones el guadual school colombia
classroom interior with large circular voids thru which kids and interact

 

 

 

the project is an example of low-tech, environmentally friendly construction as it is responsible with the durable materials it uses, the water it supplies, and energy it consumes. the interior receives mass amounts of sunlight throughout the day and is naturally-ventilated, allowing the school to work without the need of heavy HVAC systems. the textured concrete walls absorb heat to keep the spaces cool, and the multi-layered roof controls the impact of the sun inside. for the textured walls, split bamboo formwork adds to their stability. the use of the plant as a way of re-valuing local traditions in a contemporary manner speaks of the need to use local elements as well as preserve the nearby riverbeds. meanwhile, the is fence capped with recycled bottles that were collected and installed by the educators who now take care of the kids. the form has the ability to gather rain that can used for gardening and maintenance, but makes the process of collection and utilization evident for the kids and visitors. the central feature recirculates the water it uses and allows kids to interact with it as a recreational component.

feldman quinones el guadual school colombia
side façade of recycled bottles that add color to the fence

feldman quinones el guadual school colombia
classroom interior

feldman quinones el guadual school colombia
view towards the enclosed playground

feldman quinones el guadual school colombia
playground

 

feldman quinones el guadual school colombia
a night on the outdoor cinema

feldman quinones el guadual school colombia
a movie playing on the wall of the exterior

feldman quinones el guadual school colombia
community work

feldman quinones el guadual school colombia
dining hall

feldman quinones el guadual school colombia
main façade

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

  • Very creative indeed

    Rosie
  • brilliant

    Sheema

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,913 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine