felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
 
felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
mar 12, 2017

felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile

 

located in the neighborhood of linares, chile, the lautaro house restoration by architect felipe alarcón explores its users’ connection with the built environment, and the meaningful link between materials and  memories. through an architectural intervention, the aim is to give the house a new order, allowing souvenirs and their daily presence to be expressed in a subtle, abstract manner.

felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
night view highlighting the slanted overtop volume
all images © pablo casals aguirre

 

 

for this project, felipe alarcón‘s first step is clearance: the decision of establishing what remains and what is removed. this seeks to preserve the original structural matrix (double band) and, in turn, reuse certain materials that connect with preexistences like wooden decorations or the old roof tiles as masonry for the façade. in addition, the slanting volume supported by the original structure, together with a storage volume, magnify the house’s interior void to provide fresh air and new light. a long window at the top allows indirect southern daylight to slide through the curved ceiling formed by the inverted trusses, integrating a previously missing element: the sky.

felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
drone view of the lautaro house in linares, chile

felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
a long window at the top allows indirect southern daylight to slide through the curved ceiling

09
the tilted roof create strong geometries accentuated by daylight 

11
the living room area opens up directly to an outdoor patio, immersed in natural lighitng

10
existing elements, like wooden decorations, are preserved and linked to added features

felipe alarcón restores lautaro house as a slanting volume in chile
a glimpse at the architecture of the original house 

12
axonometric view – process

13
axonometric – structural layers

08
3D section view

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,289 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine