this belgian care home is shaped as a hexagonal volume with bold façades

this belgian care home is shaped as a hexagonal volume with bold façades

 

villa kameleon, a charming care home nestled in a forested site

 

completed by FELT architecture & design, villa kameleon is a care home sitting in a forested site of zoersel, belgium. in partnership with a non-profit organization (NPO), the project is designed for a private client who wished to accommodate their granddaughter and eight other residents suffering from mental disability. the architects carefully positioned the care home within the forest in such a way as to maximally preserve the green charm of the site and inject natural lighting into the space.

villa kameleon 8
images © stijn bollaert

 

 

a hyper-compact volume with a hexagonal ground plan 

 

the team at FELT architecture & design, alongside the non-profit organization emmaus, translated villa kameleon into a rational and hyper-compact volume with a recognizable hexagonal ground plan. alternating between light grey plaster and various shades of green glazed tiles, the façades offer a simple play of rhythm and materiality that breaks down the volume of the building and allows it to establish a different relationship with its surroundings from every side. 

villa kameleon 9
the façades alternate between solid gray plaster and glazed green tiles

 

 

breaking away from standard healthcare facility designs

 

to avoid the overly functional and often bleak design found in healthcare facilities, the architects modeled the interiors with a warm and homely palette of colors and materials. once inside, a spiral staircase welcomes visitors on the ground floor and forms the heart of the building. communal areas and three other studios, meanwhile, complete the lower level with extra attention given to accessibility. 

villa kameleon 5
a simple play of rhythm and materiality breaks down the exterior building volume

 

 

moving up to the first floor, six other identical studios are arranged around the staircase and located at a corner of the hexagonal plan. this extra angle gives the studios a double orientation with two different views of the landscape, and a strikingly functional layout. the bathrooms in each studio are pushed to the façades, allowing natural daylight to trickle in. finally, a dome on top of the central hall brings in light into the heart of the building and offers a view of the sky and the treetops.

villa kameleon 1
a central, spiral staircase is featured at the heart of the building

villa kameleon 3
visitors are led up to six studios arranged around the staircase

villa-kameleon-designboom-full-1

villa kameleon 4
the studios break away from the standard ‘care room’ layout

villa kameleon 6
communal areas and three studios complete the ground floor level of villa kameleon

 

 

1/2
this belgian care home is shaped as a hexagonal volume with bold façades
 
this belgian care home is shaped as a hexagonal volume with bold façades
 

project info:

 

name: villa kameleon

location: zoersel, antwerp, belgium 
architecture: FELT architecture & design

photography: stijn bollaert | @stijn_bollaert

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5