FLOW architecture renovates victorian apartment in london with sculpted wooden interiors
 

FLOW architecture renovates victorian apartment in london with sculpted wooden interiors

FLOW architecture, working alongside MAGRITS, has completed the ‘light falls’ project, an extensive redevelopment of a victorian terraced house. located in the london borough of kensington, the project includes the almost complete demolition and reconstruction of the existing dwelling and the addition of a basement and a double-height rear-extension, resulting in sculptural interiors that wrap the spaces in a warm, wooden finish. 


all images by NAARO

 

 

the redesign — completed by FLOW architecture and MAGRITS (maria grazia savito architects) — features an entirely new organization that revolves around an interior courtyard that acts as a focal point for the living spaces. with its sculptural treatment, the vertical void opens stunning visual connections within the house, bringing new daylight into the dwelling’s darkest areas. the result is a strong atmospheric connection with the outdoors, with the sun casting ever-changing hues on the white-washed walls. 

 

 

the architects had an ambition to create a contemporary project that challenged the traditional way of living in the historical housing stock. hesitant with the compartmentalized victorian layout, the owners wanted to maximize the fluidity of the vertically stacked living spaces and create a new home for their growing contemporary art collection. 

 

 

the house is set within the abingdon conservation area, which limited the designers with a number of restrictions. its external appearance was to be largely preserved, so the approach was to creatively turn the constraints into strategies. the team concentrated the design features towards the core of the building. the design of the garden was also approached with some freedom, as a green folly that extends the indoor aesthetic towards the outdoors.

 

 

the courtyard’s visual effects were enhanced with a series of vertical cuts amplifying the effect of the cross-views throughout the living spaces. the staircase was set similarly, with an encased configuration that opens completely towards the bottom section to organize the sequence of the entertainment areas. at the rear, the dining room continues the motif, with a direct visual link towards the garden through the light-weight glass extension. 

 

 

project info:

 

name: light falls
location: kensington, london
type: residential renovation
architecture: FLOW architecture with MAGRITS
structure: structure mode
MEP: SGA consulting
lighting design: mindseye
AV consultant: openfield technology
quantity surveyor: BTP group
contractor shell & core: london basement
contractor fit-out: michael brady
photography: NAARO

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    501,537 subscribers
    - see sample
    - see sample