fluid facade envelops all-white monolithic curlicue house in singapore

fluid facade envelops all-white monolithic curlicue house in singapore

curved facade ensures shading and privacy in curlicue house

 

S+Arch Design and Q Architects collaborate on the Curlicue House in Sembawang Hills, Singapore, creating a monolithic residence with a fluid, sculptural facade. The curved facade not only enhances privacy but also shields the west-facing house from heat. Behind it, double-height windows promote ventilation and fill the interior with natural light. To maximize the narrow space—less than six meters wide—the architects strategically aligned all service areas and vertical circulation along one side, allowing for a column-free, double-volume interior. The interior features a light and airy atmosphere with a refined material palette, including limewash plaster, micro-cement, oak timber, brushed metal, bush-hammered granite, and honed marble.

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
all images courtesy of S+Arch Design and Q Architects

 

 

s+arch design and q architects employ passive design strategies

 

Incorporating passive design strategies such as cross and stack ventilation, S+Arch Design (find more here) and Q Architects (find more here) achieve optimal thermal comfort. Moreover, installing photovoltaic panels on the roof reduces reliance on the electrical grid. Interspersed gardens throughout the property create indoor-outdoor connections, expanding the visual space and fostering a connection between the dwelling and its environment. Landscape interventions by the collaborating studios further enhance the overall sense of tranquility. Carefully positioned greenery, framed by views of lush tree canopies, offers verdant views. Upon arrival, guests are greeted by an olive grove, inviting a connection with the surrounding environment. A central courtyard garden serves to defining public and private domains while facilitating ventilation.

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
the architects placed all service areas and vertical circulation on one side of the house

 

 

the residence interprets traditional architecture in Singapore

 

Thorough detailing adds to the minimalist silhouette of the residence. Transitional spaces within the interior are meticulously crafted for everyday enjoyment. Curved edges in millwork, internal walls, skylights, and the kitchen island bench echo the curved lines of the facade. Curlicue House embodies a contemporary interpretation of tropical Singaporean architecture, where layered planting and carefully selected trees establish a harmonious connection between nature and built form. The resulting spaces exude a sense of purity and tranquility, inviting contemplation amidst the interplay of light and shadow.

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
the Curlicue House is fronted by a curvy facade

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
west-facing front elevation with curved facade walls serves as a buffer

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
the curved facade shields the house from the Western sun and provides privacy to the interiors

fluid facade envelops all-white monolithic residence in singapore
a garden entrance welcomes one home to a tranquil and calm atmosphere

swirly-white-facade-west-facing-terrace-residence-singapore-designboom-1800-01

the sculptural curves adorn the exterior of the residence

fluid facade envelops all-white monolithic curlicue house in singapore
internal courtyard air-well promoting cross and stack ventilation within the house

fluid facade envelops all-white monolithic curlicue house in singapore
break-out space overlooks the living room and the central court atrium

 

 

1/12
the material palette features oak timber, brushed metal, bush-hammered granite, and honed marble
the material palette features oak timber, brushed metal, bush-hammered granite, and honed marble
double-height windows encourage interior ventilation
double-height windows encourage interior ventilation
skylights in the study room fill the space with natural light
skylights in the study room fill the space with natural light
timber-clad staircase and handrail with integrated lighting detail
timber-clad staircase and handrail with integrated lighting detail
the kitchen features a robust island counter bench
the kitchen features a robust island counter bench
the layout enables a column-free interior
the layout enables a column-free interior
curved edges in internal walls echo the design of the facade
curved edges in internal walls echo the design of the facade
carefully positioned greenery offers serene views
carefully positioned greenery offers serene views
first floor plan
first floor plan
second floor plan
second floor plan
attic plan
attic plan
section
section

project info:

 

name: Curlicue House
location: Sembawang Hills, Singapore
architect: S+Arch Design | @starch_design & Q Architects | @qarchitects.sg

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has created porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – discover all about the brand’s new collections on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5