HAS design & research hides this 'forest villa' among lush gardens

HAS design & research hides this 'forest villa' among lush gardens

forest villa: a dwelling within a garden

 

The Forest Villa, a recently completed contemporary residence in Hefei, Anhui Province, stands to exemplify integration between architecture and nature by HAS Design and Research. Influenced by the postcard scenery of Mount Huangshan, the renowned ‘loveliest mountain of China,’ the architects aimed to capture the spiritual essence of this natural landscape in the design of the dwelling. Drawing from the mountain’s peaks, seas of clouds, and forests, the team set out to craft a lasting connection with nature within the walls of the home. Lead architects Hung and Songkittipakdee (HAS) design the entrance experience to mirror the journey into Mount Huangshan, encouraging visitors to perceive the living space as an extension of the natural world.

HAS design research forestimages © Tian Fangfang

 

 

the ‘sea of clouds’ by has design and research

 

The architects at HAS Design and Research plan the Forest Villa to be hidden amongst the natural landscape, concealing itself like a ‘peak’ in the plant-life. The approach to the villa through a winding tree path not only provides a unique and extraordinary arrival experience but also strengthens the aesthetic bond between humanity and nature. The architects sought to create a space resembling a ‘sea of clouds’ inside the building, establishing a sense of belonging and infusing a unique ritualistic and spiritual dimension into the living experience.

HAS design research forest
Forest Villa is a contemporary residence designed to embody ‘spiritual connectivity’ in Hefei, China

 

 

interiors as a winding ‘jungle’

 

Continuing the narrative of Mount Huangshan, the upper-floor space replicates the sensation of being in a ‘jungle.’ Movable door panels introduce an element of versatility, allowing changes in spatial configuration. These panels facilitate the passage of natural light and seasonal winds, fostering a transparent and light-filled living experience. The upper floor serves as a multifunctional space, adaptable for activities such as meditation, yoga, and Tai Chi, while also offering secluded areas for reading, contemplation, and stargazing.

HAS design research forest
concealed within the landscape, a winding tree path enhances the relationship between architecture and nature

 

 

In contrast to the lightness above ground, the underground floor evokes the essence of a ‘stone forest.’ Utilizing thick walls and varying hole sizes, HAS Design and Research creates a progressive and weightless visual experience. The underground space imparts a sense of being in a cave, with openings not only separating different areas but also implying a continuous connection between them. Strategic placement of skylights guides natural light towards a bamboo forest landscape, transforming the underground into a captivating visual extension of the natural surroundings.

HAS design research forest
the architecture is inspired by the natural landscapes of Mount Huangshan HAS design & research hides this 'forest villa' among lush gardens
interiors mirror a ‘sea of clouds’ with rhythmic, layered walls and voids

forest-villa-HAS-design-research-hefei-china-designboom-06a

the architects aimed to recreate peaks, clouds, and forests within the villa

HAS design & research hides this 'forest villa' among lush gardens
strategic openings guide natural light inside, filtered by a bamboo landscape

forest-villa-HAS-design-research-hefei-china-designboom-08a

a minimalist exterior hides essential construction elements to maintain a simple atmosphere

 

1/9
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

project title: Forest Villa

architecture: HAS Design & Research | @has.design.and.research

location: Hefei, China

design team: Jenchieh Hung, Kulthida Songkittipakdee, Atithan Pongpitak, Zhihui Jiang
lighting consultant: Jenna Tsailin Liu
lighting technology: Visual Feast (VF)
landscape, furniture consultant: Weili Yang
construction consultant: Zaiwei Song
constructor: Hefei Botuo Decoration Engineering Co., Ltd.
site area: 310 square meters
gross built area: 545 square meters
photography: © Tian Fangfang | @tianfangfang2019

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

ARCHITECTURE IN CHINA (1748)

HAS DESIGN AND RESEARCH (8)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (3809)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5