‘gable house’ by FORM / kouichi kimura architects all images courtesy FORM / kouichi kimura architects photography by takumi ota

 

 

 

‘gable house’ by FORM / kouichi kimura architects is a single-storey dwelling in shiga, japan. located next to a busy arterial road, the design aims to subtract the noise and disruption from the street to facilitate a peaceful living space. a sense of openness and privacy is achieved through careful slicing and layering of wall elements.

FORM / kouichi kimura architects: gable house living/dining area below the elevated study nook

 

the largest space in the house is the living and dining area. located on the north end of the 82m2 dwelling, the room is fronted by a wall-length window which looks out to a generous outdoor terrace. in order to edit out views of the nearby road, a reinforced concrete wall serves as a second facade. noise is further cancelled by a suspended half wall beyond the terrace. the ability to fully open the sliding windows expands the living space over its built volume.

FORM / kouichi kimura architects: gable house built-in furniture by the outdoor terrace

 

to accommodate for the lack of windows that allow in direct sunlight, the design utilizes a number of skylights and clerestories to amply illuminate the interior. built-in furniture pieces including a bench that frames the main window provide spontaneous seating opportunities, eliminating the need for extraneous furniture.

FORM / kouichi kimura architects: gable house (left) platformed hallway (right) living room bench by the terrace

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house living space

 

overlooking the living and dining space is an elevated study space. equipped with panels of light polished wood on the floor and walls, the vertical offsetting of the room provides separation from the rest of the house while still maintaining an air of openness. in a similar manner to the study nook, a small bedroom is accommodated off the main circulation route on an elevated platform. in order to make the small space seem spacious, a curtain is used instead of a traditional wall to separate the rooms.

FORM / kouichi kimura architects: gable house view of the living space from the study room

FORM / kouichi kimura architects: gable house view of the bedroom from the living area

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house bedroom with curtain partition

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house looking out to the living/dining space from the bed

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house hallway leading from the main entrance

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house main entrance

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house outdoor space by the terrace

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house night view

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house reflecting pool on terrace

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house main entrance elevation

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house street view

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house floor plan

 

FORM / kouichi kimura architects: gable house section