‘house of representation’ by FORM / kouichi kimura architects, kyoto, japan all images © takumi ota

 

japanese architecture practice FORM / kouichi kimura architects has created ‘house of representation’ in kyoto, japan. surrounded by vistas of the countryside, the dwelling balances both intimate areas and an open living room. the centripetal plan is connected through corridors leading to all rooms. the layout makes it continuous and comfortable. in addition the smaller pockets of space allow for better lighting and controlled vistas. 
 
the interplay between volumes and voids are intensified by the material choices. a combination of stone, wood, glass, metal and concrete create varying texture while staying in a neutral color range. skylights and window installations diffuse and reflect the natural light. 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation façade with a path leading to the front entrance

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation double height main living area

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation skylight over stairs

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation natural stone slabs interact with the volumes of space 

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation an interaction between stone glass wood concrete and metal textures. 

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation a dark partially polished slab of granite contrasts the light walls 

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation tones and materials create a distinction between the lower and upper level hallways

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation geometric wood installations on window and door openings 

 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation floor plan / level 0 

FORM / kouichi kimura architects: house of representation floor plan / level 1 

project info:

architects: FORM / kouichi kimura architects location: kyoto, japan client: private construction year: 2011 site area: 356 sqm construction area: 213 sqm