FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
 

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan

FORM/kouichi kimura architects has designed a series of concrete volumes to create the ‘tranquil house‘ for a private client in shiga, japan. the new building is situated along a highway with a large volume of traffic, therefore the architect sought to provide a home that is introspective and avoids being overlooked.

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan

evening view from south elevation

all images by norihito yamauchi, yoshihiro asada

 

 

FORM has composed the south elevation of concrete volumes to create a symmetrical façade, in which a central recess announces the main entrance to the house. a thick wall is positioned in the center of this opening to express an idea of depth a provide a place for the viewer’s eye to rest. upon entering the hall, the large space created by the tall volumes welcomes guests with diffused light from the top aperture.

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
view from the east

 

 

the living and dining spaces are connected to encompass a large volume. the varying functions of the combined spaces are subtly articulated by differentiating the ceiling height and floor level. at the same time, the light from a carefully positioned opening produces changing shadow and texture, adding depth to the room. 

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan

evening view from east

 

 

a terrace has been incorporated in the design as an extension of the living area. the same floor tiles are continued from the living space to the terrace to create a connection between the indoor and outdoor. through the glass wall at the north side, users can enjoy the view from the horizontal line of the thick concrete wall. in essence, the sequence of spaces, using varying qualities of light and volumes, generates a tranquility and a comfortable family home.

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
the entrance hall

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
view towards the terrace from the hall

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
double-height living / dining room

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
living / dining room with sidelight

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
living / dining room with sidelight

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
view towards the hall from the living room

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
the living room facing terrace

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan

view of the landscape to the north beyond freestanding wall

FORM builds thick concrete volumes to create the tranquil house in japan
the walled terrace

 

 

project info:

 

project name: tranquil house

architect: FORM/kouichi kimura architects

location: shiga, japan

client: private

construction year: 2019

site area: 845,69m²

constructed area: 158,65m²

photography: norihito yamauchi, yoshihiro asada

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    504,187 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine