near the picturesque skjervet waterfall in norway, a sculptural service center carved from natural stone has been constructed to serve as two restrooms and a small technical room. the river storelvi flows from a semi-open agricultural landscape, into a narrow channel formed by rock, finally dropping dramatically, creating the impressive two-step waterfall. meanwhile the building itself sits within a larger open landscape and takes advantage of wide views towards the steep mountains.


a sharp glazed section of wall opens towards the river, creating views over the moving water
image © steinar skaar 

 

 

completed by fortunen AS, the architects’ challenge was to accentuate and enhance the experience of the natural landscape, whilst not competing with it. in turn, the main concept was to promote the wilderness and make it more accessible without making many changes. the building appears as a small piece of the mountain, carved out of the rock and relocated to the other side of the riverbank. the shape makes it a non-house, being a sculpture of the solid rock. fortunen had a desire to create an interior distinct from its external setting. contrasting the outside solid rock, the internal walls are covered with deep, warm coloured plywood. a sharp glazed section of wall opens towards the river, creating views over the moving water, forest and mountains beyond which rises towards the sky.


the building appears to have emerged from the rock and relocated to the other side of the riverbank
image © steinar skaar 

 

 

local sourced, natural stone is the main material in the restroom building, service area and nature trails. the color scheme is carefully adapted to the environment, with robust designed fences in rebar (reinforcement iron) and benches in concrete. the architect’s and landscape architect’s intention was to create a gentle intervention that appear they already exist on the terrain, in spite of their contemporary character.


from the inside you are directly confronted with the river and the rocky landscape
image © fortunen


the interior is covered in pine plywood
image © fortunen


skjervsfossen (skjervet waterfall)
image © pål hoff 


the same stone has been used as the main material in the restroom building, service area and the nature trails
image © pål hoff 

 

 

project:

 

 

name: skjervet/skjervsfossen
location: granvin, norway
budget: approx. 1.5 m eur
project end date: 20.05.2016 (realisation: 2015)
area: 4 hectares
client: statens vegvesen, the norwegian public roads administration, national tourist routes in norway
architect/designers: landscape architect: østengen & bergo landscape architects
architect (restroom building): fortunen AS
project manager: nils johan mannsåker
collaborators: østengen & bergo landscape architects, fortunen AS

 

Save

Save

Save

Save

  • I hope that is mirrored glass, or the perves will get an eyeful. Beautiful building.

    Jim

    JimCan says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news