a 70 square meter guest pavilion designed by fran silvestre provides a ideal living space within a natural setting in valencia, spain. an example of autonomous architecture, it was conceived as an extension to one of the studio’s larger projects. the pavilion’s limited space contains a bedroom, a living room, and two bathrooms, while the overall design focuses on preserving the natural landscape. with this mission in mind, the architects have designed a structure that has a minimal impact on the garden views from the site’s main house. the pavilion and pool are laid out perpendicular to one another with an opaque wall blocking views of other existing architecture — preserving the pavilion’s natural oasis. 

fran silvestre guest pavilion
the pavilion sits on the site of one of fran silvestre’s other projects in valencia
all images by fernando guerra | FG+SG photography 

 

 

a narrow courtyard between the main living spaces and the opaque wall functions as a screen — creating a thin rectangular volume. ‘a centenary olive tree, a liquambar and a pomegranate tree, together with the pool platform, serve as a link between the architecture and the garden,’ states fran silvestre arquitectos. ‘the deciduous liquidambar sieves the sunlight depending on the seasons. by means of the darkening system, it is possible to control the operation of the piece, more discreetly when it is opened to the courtyard, or completely open to enjoy the domesticated nature of a consolidated garden from the deposited pavilion.’

fran silvestre guest pavilion
the pavilion contains a bedroom, living spaces, and two bathrooms

fran silvestre guest pavilion
the living spaces can be opened to the outdoors with a sliding glass wall system

fran silvestre guest pavilion
the ground floor of the structure is set slightly below grade

fran silvestre guest pavilion
the stark white exterior contrasts against the surrounding greenery

fran silvestre guest pavilion
existing trees and landscape features have been preserved

fran silvestre guest pavilion
the structure’s thin clean lines preserve its contemporary and geometric feel

fran silvestre guest pavilion
a thin, opaque wall blocks views of other homes on the property

fran silvestre guest pavilion
the white wall preserves the structures feeling of being in a natural oasis

fran silvestre guest pavilion
natural views decorate the stark interior


the interior and exterior space can be seen as one, with easy transition between the two

fran silvestre guest pavilion
visitors can choose between the more active pool environment or solitude in the home

fran silvestre guest pavilion
the pool sits perpendicular to the pavilion, maintaining a pure and natural view from the living spaces

 

 

 

 

project info:

 

location: valencia, spain
architects: fran silvestre arquitectos
interior design: alfaro hofmann
principle architect: fran silvestre 
collaborating architects: maria masià, estefanía soriano, fran ayala, pablo camarasa, sandra insa, santi dueña, ricardo candela, david sastre, sevak asatrián, álvaro olivares, eduardo sancho, esther sanchís, vicente picó, ruben march, gemma aparicio, jose manuel arnao, rosa juanes, aida pons, sergio llobregat, alessandro santapá
structural engineer: josep ramon solé | windmill
project manager: studio 2
building engineer: carlos garcía
photography: fernando guerra | ultimas reportagens FG+SG photography

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news