fran silvestre arquitectos has shared their most recent residential project which simultaneously contrasts and responds to its green environment in paterna, valencia. ‘house between the pine forest’ belongs to a family of several generations; the architecture of the original residence became inconsistent due to the culmination of interventions that had taken place over the years using different construction systems.

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
all images © fernando guerra

 

 

with the newly renovated dwelling, the design team at fran silvestre arquitectos planned each room to embody a moment of the family’s life. this conceptual method influenced the organization, size and program of the resulting build. two large square volumes overlap of top of each other to form an overhang over the marble terrace area which leads to the outside pool. inside, one end of the ground floor level contains the home’s communal activities, meanwhile, the other end is occupied by a gym, sauna and indoor pool. above, there are two large en-suite bedrooms, one of which adjoins a roof terrace that overlooks the surrounding forest at the rear of the property.

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the approach to the two-storey home

 

 

 

throughout the home, the use of white marble and high-end finishes have been adopted to emphasize the succession of clean lines and sharp edges. the glossy interior respects the intermediate levels system producing a large spatial heterogeneity in rooms with a wide variety of sizes and heights. furthermore, a series of smaller sun-lit courtyards occupy the inbetween and narrow spaces – referencing a layout seen in traditional mediterrean architecture.

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the communal areas featuring the living room, kitchen and dining are based in one large open-plan space

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the home was built for a family of several generations

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the master bedroom spills onto a terrace area

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the indoor pool

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the entire house does not integrate the use of down lights

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
situated on an elevated topography, the terraces look out to the surrounding pine woods

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
the marble exterior areas

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
driveway before entering the property

fran-silvestre-arquitectos-house-between-the-pine-forest-designboom-02
an aerial view shows the expansive pool house

 

 

 

project info:

 

name: house between the pine forest
location: paterna, valencia, spain
architecture: fran silvestre arquitectos
interior design: alfaro hofmann
site area: 3106,52 sqm
built area: 722.32 sqm

 

principal in charge: fran silvestre
collaborating architects: maría masià, estefanía soriano, fran ayala, ángel fito, pablo camarasa, sandra insa, santi dueña, ricardo candela, david sastre, sevak asatrián, álvaro olivares, paloma márquez, eduardo sancho, esther sanchís, vicente picó, erika angulo, alba monfort, ruben march
structural engineer: josep ramón solé / windmill
project manager: studio 2
building engineer: carlos garcía
photography: fernando guerra

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • It could use a little more marble and a little less color, then it would be very nice!

    alberto says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news