located on a hillside near the itanhangá golf course in rio de janeiro, brazil, fran silvestre arquitectos‘ recently completed house comprises two monolithic volumes that are jointly deposited on the ground. each arranged differently to offer varying views of the surrounding landscape, the two stacked volumes communicate with each other through a central core, located at the point of contact between them. the first volume houses the ground floor with the day area, which rises above the adjacent houses, and, being a passing space, opens towards the area of the pool. located in an inner courtyard created by the second volume, which cantilevers above it, the pool area forms a sort of covered garden for the residence.fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiroall images courtesy of fran silvestre arquitectos

 

 

fran silvestre arquitectos has composed house in rio de janeiro by stacking two almost identical volumes on top of each other and facing toward different directions to offer varying views of the surrounding landscape through floor-to-ceiling windows. each of the two elements rests on a band that supports it, deposited on each other they liberate the corner which facilitates the construction making the minimum possible earth movement and characterizing the building. the point of contact between the two volumes incorporates the communication core, where the main circulation of the house is located.fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro

 

 

the ground floor of the house encloses the day area with facilities such as the kitchen, and dining and living room, which opens up toward the swimming pool, located in a kind of inner courtyard generated by the cantilevered second volume. on the upper level the studios and rooms enjoy the surrounding landscape of rio de janeiro, while the access corridor opens to the backyard, facilitating cross ventilation. the relationship between this volume and the lower one forms a covered shaded area, desirable in the pool level which in turn allows to define the access to the house. two passing spaces arranged differently, take advantage of the best qualities of its privileged environment.fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro fran silvestre arquitectos stacks two monolithic volumes for house in rio de janeiro

 

 

 

project info:

 

 

name: house in rio de janeiro

architect: fran silvestre arquitectos

location: rio de janeiro, brazil

project team: fran silvestre (principal in charge), sevak asatrián (principal in charge)

interior design: alfaro hofmann

visualization: omega render

collaborating architect: maría masià, pablo camarasa, estefanía soriano, sandra insa, ricardo candela, vicente picó, rubén march,  jose manuel arnao, rosa juanes, gemma aparicio, paz garcia-españa, ángel pérez, juan fernandez, javi hinojosa, pau ricós, andrea baldo, blanca larraz, carlos lucas, miguel massa, paloma feng, pablo larroulet

collaborating designer: alicia simón

collaborating engineer: jorge puig