frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store
 

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store

on the site of a previously existing louis vuitton store in seoul, frank gehry has designed a new ‘maison’ for the fashion house that celebrates its strong relationship with korean culture. located in the city’s gangnam district, the building is the architect’s first creation in south korea and shares many similarities with the fondation louis vuitton in paris — also designed by gehry. as well as the different ‘retail universes’ designed by peter marino, the building also includes a space on the upper level that currently hosts an exclusive collection of giacometti sculptures.

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store
all images by yong joon choi

 

 

the entire front of the structure is clad with glass, beginning with a high zig-zagging vestibule and window, leading up to a series of enclosed terraces. the façade culminates in waves of louvered panels, which frank gehry designed to give the impression of flight. ‘what struck me when I first visited seoul nearly 25 years ago, was the relationship between the architecture and the natural landscape,’ gehry explains. ‘I still remember clearly the powerful impressions I had stepping up from the garden of jongmyo shrine.’

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store

 

 

louis vuitton maison seoul’s windows present a colorful cluster of paper trees, developed in collaboration with frank gehry. dyed with vivid pigment, these to scale sculptures are inspired by the architect’s models of trees, which are crafted from a single piece of paper. inside, the building’s five floors contain a host of ‘retail universes’ designed by peter marino. the american architect used the vast volumes to create contrasting spaces, from the 12-meter-tall (39ft) entrance hall to more intimate lounges.

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store

 

 

‘the interior spaces were designed with a miesian rigor to more strongly emphasize the billowing energetic sculptural quality of gehry’s exterior,’ says marino. ‘the interior stone flows in from the exterior. the dynamism of the rectangular volumes cleanly contrast with the baroque glass shields of the building’. the basement presents louis vuitton’s men’s collections, while the glass vestibule on the first floor opens directly onto a space devoted to women’s collections.

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store

 

 

smaller, private salons around the main atrium create an intimate shopping experience, a feeling carried through the second floor and onto the third story, which also houses a private space and an enclosed terrace that can be used for a range of exclusive events. see other louis vuitton projects on designboom here.

frank gehry and peter marino design louis vuitton's flagship seoul store

 

 

video courtesy of louis vuitton

 

 

project info:

 

name: louis vuitton maison seoul
location: seoul, south korea
client: louis vuitton
design: frank gehry and peter marino
status: open as of october 30, 2019
photography: yong joon choi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,096 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine